• Home
  • Tips
  • 56α Δημήτρια : δες το πρόγραμμα εκδηλώσεων

56α Δημήτρια : δες το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες σε είκοσι μέρες και διαφορετικά είδη τέχνης περιλαμβάνουν τα 56α Δημήτρια που αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους πολιστικούς θεσμούς της Θεσσαλονίκης. Το φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο θα φιλοξενήσει βραβευμένους σκηνοθέτες, χορογράφους, μουσικούς και εικαστικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη φετινή του, 56η διοργάνωση, το Φεστιβάλ των Δημητρίων περιστρέφεται γύρω από τις «Ανάσες», με έκδηλο και προφανή τον συμβολισμό ως προς τη θεματική επιλογή.

56α Δημήτρια διάρκεια: 1 – 20 Οκτωβρίου 2021

  • Εικαστικά, Θέατρο, Μουσική, Χορός, Performance, Κινηματογράφος, Φωτογραφία, Εργαστήριο
  • 20 παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και 1 εργαστήριο σύγχρονου χορού
  • Χώρες προέλευσης καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών σχημάτων: Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Νότια Αφρική, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Κύπρος, Νορβηγία
  • Χώροι παραστάσεων: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Βασιλικό Θέατρο, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Αποθήκη Γ’ ΟΛΘ, Αποθήκη Δ’ ΟΛΘ, Θέατρο Άνετον, Momus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αγιορειτική Εστία, Γενί Τζαμί, Δημοτική Πινακοθήκη (Casa Bianca)
  • Συνεργαζόμενοι φορείς: Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Momus, ΚΘΒΕ, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ, Αγιορειτική Εστία, Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης, Πρωτοβουλία 1821 -2021.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων


«Λεωνίδας – Ναπολέων – Μπότσαρης. Η γλώσσα των συμβόλων» Έκθεση εικαστικών: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Στην έκθεση συνεργάζονται: το μουσείο του Λούβρου, το Musée de l’ Armée, η Fondation Dosne-Thiers στο Παρίσι, το Μουσείο Τέχνης στο Toledo, Ohio, το Museo Civico Sartorio της Τεργέστης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. (Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου), σημαντικοί συλλέκτες εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και η École Française d’ Athènes και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Διάβασε περισσότερα για την έκθεση στο σχετικό άρθρο του Thesstips.

ELENIT του Ευριπίδη Λασκαρίδη // OSMOSIS. Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Σύλληψη & Σκηνοθεσία Ευριπίδης Λασκαρίδης
Ερμηνεύουν: Μιχάλης Βαλάσογλου / Νίκος Δραγώνας, Αμαλία Κοσμά / Χρυσάνθη Φύτιζα, Χαρά Κότσαλη / Ειρήνη Μπούνταλη, Μάνος Κότσαρης, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Θάνος Λέκκας / Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Δημήτρης Ματσούκας, Ευθύμιος Μοσχόπουλος, Γιώργος Πούλιος, Φαίη Τζούμα.
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης / Μουσική & Ηχητική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Σκηνικά: Λουκάς Μπάκας / Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Σύμβουλος Δραματουργίας: Αλέξανδρος Μιστριώτης / Σύμβουλος Κίνησης: Νίκος Δραγώνας

Σάββατο 2 Οκτωβρίου / ΚΘΒΕ, Βασιλικό Θέατρο / 21.00.

Ο παράδοξος και γοητευτικός κόσμος του Ευριπίδη Λασκαρίδη γεννιέται από απλά υλικά. Οι καθημερινές εικόνες και καταστάσεις υποβάλλονται σε συνεχείς μεταμορφώσεις, ώστε να πυκνώνουν και να χάνουν την οικειότητά τους. Το έργο του είναι ένα παράδοξο ταξίδι, φαντασμαγορικό και γελοίο, αινιγματικό και ανησυχαστικό. Ένα ταξίδι σε τοπία που διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς εξηγήσεις, σε έναν κόσμο κομματιασμένο που παραμένει όρθιος και μαγευτικός.

Γκαλά Μαρία Κάλλας – Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Συμπαραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Πουσπουρίκας
Σοπράνο: Μυρτώ Παπαθανασίου
Τενόρος: Κωνσταντίνος Κληρονόμος

Σάββατο 2 Οκτωβρίου / ΜΜΘ Αιθ. Μ1 / 21:00

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τιμούν, στο πλαίσιο των 56ων Δημητρίων, τα 43 χρόνια από το θάνατο της αξεπέραστης Μαρίας Κάλλας με ένα πλούσιο γκαλά όπερας γεμάτο αγαπημένες μελωδίες και ξεχωριστούς προσκεκλημένους.


Notes Towards a Model Opera 2015. William Kentridge. Εικαστική πολυμεσική εγκατάσταση.

Σε συνεργασία με το ΜΟΜus.

Κυριακή 3 Οκτωβρίου – Παρασκευή 15 Οκτωβρίου / Αποθήκη Γ ΟΛΘ

Πρόκειται για μία συναρπαστική εμπειρία για τον θεατή – ένα κολάζ από εικόνες και φιγούρες που εναλλάσσονται μπροστά στα μάτια του, γεμάτες χρώματα και μουσική. Το έργο διερευνά τη δυναμική της διαπολιτισμικής διάχυσης και της πολιτισμικής μεταμόρφωσης. Η αρχή γίνεται από το Παρίσι από όπου ξεκίνησαν οι καταβολές του Kentridge στην τέχνη αλλά και οι αισθητικοί μετασχηματισμοί του μπαλέτου μέσα από τον μοντερνισμό. Οι μετασχηματισμοί αυτοί, βρήκαν το δικό τους έδαφος σε διαφορετικά ιδεολογικά περιβάλλοντα, όπως η Μόσχα, η Σαγκάη και η πατρίδα του, το Γιοχάνεσμπουργκ. Το έργο είναι μια σύνθεση τρικάναλης προβολής και κάνει μια αναφορά στα οκτώ μοντέλα όπερας της λεγόμενης Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα, ενώ χρησιμοποιεί το μπαλέτο τόσο ως καλλιτεχνική πράξη, όσο και ως μέρος της διαχρονικής και διατοπικής έννοιας του χορού.

TISFF -Thessaloniki International Short Film Festival 101 ξενόγλωσσες και 23 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους

Το TiSFF, το διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους επιστρέφει, για 15η χρονιά στη Θεσσαλονίκη. Το TiSSF (www.tisff.eu) δημιουργήθηκε και διοργανώνεται από τον Γιάννη Ζαχόπουλο και είναι ένα διεθνές φεστιβάλ που στόχο έχει την προβολή και προώθηση πρωτοποριακών ιδεών και τάσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται στις δουλειές νέων δημιουργών του κινηματογράφου, οι οποίοι σε μικρής διάρκειας ταινίες, συμπυκνώνουν και καταγράφουν την πορεία του πλανήτη σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαπροσωπικών σχέσεων.

Outwitting The Devil / Akram Khan Company – Χορός

Συμπαραγωγή με τον ΟΜΜΘ.

Τρίτη 5 Οκτωβρίου / ΜΜΘ, Αιθ. Μ1 / 21.00.

Ένα έργο βασισμένο σε διαφορετικές ιστορίες του δυτικού πολιτισμού και της μονοθεϊστικής παράδοσης. Έχοντας τιμηθεί με τη διάκριση του χορογράφου/καλλιτέχνη της χρονιάς 2020 για την προσφορά του στις τέχνες και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου στον χορό, ο κορυφαίος χορογράφος Akram Khan παρουσιάζει την πολυσυζητημένη και εμβληματική παραγωγή «Outwitting the Devil» (Ξορκίζοντας το Κακό). Μέσα από την πρότασή του, μαζί με την ομάδα του, στέλνουν ένα παγκόσμιο μήνυμα διαφύλαξης του οικοσυστήματος, στηλιτεύοντας την προσπάθεια του ανθρώπου να επιβληθεί και να δαμάσει τη φύση.

Misericordia της Emma Dante – Θέατρο

Κείμενο και σκηνοθεσία: Emma Dante
Με τους Italia Carroccio, Manuela Lo Sicco, Leonarda Saffi, Simone Zambelli
Φωτισμοί: Cristian Zucaro
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Daniela Gusmano
Παραγωγή Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa, Teatro Biondo di Palermo, Atto
Unico / Compagnia Sud Costa Occidentale, Carnezzeria
Διεθνής διαχείριση Aldo Miguel Grompone, Ρώμη
Με την υποστήριξη και συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών

Tετάρτη 6 Οκτωβρίου / Θέατρο Άνετον / 21:00.

Το Misericordia είναι ένας σύγχρονος μύθος. Αναφέρεται στην ευθραυστότητα των γυναικών, στην απελπιστική και απεριόριστη μοναξιά τους. Με το συγκεκριμένο έργο η Emma Dante ανανεώνει την καλλιτεχνική της συνεργασία με το Piccolo Teatro. Το κείμενο αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών που εκπορνεύονται και ενός αγοριού με αναπηρία που ζει μαζί τους σε ένα βρώμικο και άθλιο διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι γυναίκες πλέκουν και φτιάχνουν σάλια, το ηλιοβασίλεμα, στο κατώφλι, προσφέρουν στους περαστικούς το χαλαρό σώμα τους.

Indigo Mood – Μουσική Παράσταση

Βαγγέλης Τσοτρίδης, ηλεκτρική κιθάρα
Κωστής Αντωνόπουλος, ηλεκτρική κιθάρα
Αλέξης Μακατσέλος, τύμπανα
Νίκος Πανταζόγλου, ηλεκτρικό μπάσο

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου / Αποθήκη Δ ΟΛΘ / 21:00.

Οι Indigo Mood είναι μια όμορφη μουσική παρέα. Το καλοκαίρι του 2020 οι Indigo Mood ηχογράφησαν δέκα τραγούδια, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό του 56ου Φεστιβάλ Δημητρίων με επιρροές από την τζαζ αλλά και τη μουσική δωματίου, ηχοχρώματα που τους ταιριάζουν και αγαπούν.

Φεστιβάλ «Οpen Jazz» – Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου – Κυριακή 10 Οκτωβρίου / Αποθήκη Δ ΟΛΘ
Παρ. 8/10 Σάκης Παπαδημητρίου – solo Sancho – duo Φλώρος Φλωρίδης, Γιώργος Δημητριάδης, Γιάννης Αναστασάκης – trio
Σαβ. 9/10 Christos Rafalides – Solo Χάρης Λαμπράκης – Quartet Rick Marguitza- Quartet
Κυρ. 10/10 Wayne Thomas Brasel – Solo Fazz Bus – Quartet Αναστασιάδης – Septet / Latin Jazz Band

Τα 56α Δημήτρια μάς βάζουν σε jazz ρυθμούς, φιλοξενώντας το «Open Jazz Festival» του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης. Εννέα συναυλίες με 25 δεξιοτέχνες του είδους από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και την Κύπρο. Ένα συναρπαστικό πρόγραμμα που διαπνέεται από τις σύγχρονες τάσεις της jazz και της αυτοσχέδιας μουσικής με ό,τι αυτό περιλαμβάνει από τον χώρο των παραδοσιακών σχολών της Ευρώπης και της Αμερικής.

Μπετόβεν: 33 Παραλλαγές του Moises Kaufman – Θέατρο

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πέτρου

Σκηνικά/Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού,
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου,
Μετάφραση/Πιάνο: Νίκος Λαάρης
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
Ερμηνευτές: Κατερίνα Διδασκάλου ,Δημήτρης Λάλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Κόρα Καρβούνη, Δήμητρα Νταντή ,Θησέας Παπαπαναγιώτου.

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Οκτωβρίου / ΚΘΒΕ, Θέατρο.

Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών / 21:00.

Δύο παράλληλες ιστορίες µε διαφορά διακοσίων ετών: Ο Μπετόβεν παλεύει με την κώφωση και τη μεγαλοφυΐα του. Μια αμερικανίδα μουσικολόγος που πάσχει από τη νόσο του Χώκινγκ ερευνά το μυστικό που κρύβουν οι Παραλλαγές Ντιαμπέλλι. Ένα έργο για το πάθος, τις σχέσεις και τις όμορφες στιγμές που μεταμορφώνουν τις ζωές μας.

«Blue»Μουσική Παράσταση για φωνή και πιάνο

Δήμητρα Σελεμίδου, τραγούδι. Γιάννης Παπαδόπουλος, πιάνο.

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου / Αποθήκη Δ ΟΛΘ / 21.00.

Eνα μουσικό ταξίδι φτιαγμένο από ελληνικό, μπλε χρώμα, αλλά και ξένο «feeling blue» ρεπερτόριο. Τραγούδια που αποδείχθηκαν ή φαίνεται να είναι ανθεκτικά στον χρόνο, τραγούδια από την πρώτη ολοκληρωμένη, προσωπική δισκογραφική εργασία της Δ. Σελεμίδου με τίτλο «Τρίτη έξοδος» (σε στίχους του Γιάννη Βασιλόπουλου και μουσική του Σπύρου Παρασκευάκου), τη συμμετοχή της στη νέα δισκογραφική εργασία του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη «Κύκλοι: έξι τραγούδια και έξι ορχηστρικά» αλλά και τραγούδια που δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει από τον κύκλο των τραγουδιών του Κωστή Μαραβέγια, για το θέατρο.

Fred Boissonnas: «Με τη σχεδία του Οδυσσέα» – Έκθεση Φωτογραφίας

Φωτογραφίες από τη Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ.

Επιμέλεια: Αντώνης Σαραγιώτης, Ιστορικός τέχνης, Βιβλιοθήκη και Κέντρο
Πληροφόρησης / Αρετή Λεοπούλου, Ιστορικός τέχνης, MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Συνδιοργάνωση: Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ, Αγιορειτική Εστία, MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Thessaloniki Photobiennale 2021, 56α ΔΗΜΗΤΡΙΑ, Πρωτοβουλία 1821-2021

Αγιορειτική Εστία / 01 Οκτωβρίου – 08 Νοεμβρίου 2021.

Στην έκθεση παρουσιάζεται συνολικά μια επιλογή από φωτογραφικό υλικό και κείμενα των -κατά παραγγελία του Ιωάννη Τρικόγλου- περιηγήσεων του Boissonnas στην Αίγυπτο, την ηπειρωτική Ελλάδα, τα Επτάνησα, καθώς και η εμβληματική φωτογραφική αποτύπωση του Παρθενώνα από το ομώνυμο λεύκωμα.

BABYBIRD BABYBIRD – Θέατρο

Ανάθεση & Παραγωγή: ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπαμπίλης / Δραματουργία: Δημήτρης Μπαμπίλης, Γεωργία Κανελλοπούλου / Σκηνικά & Κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη, / Συνεργάτρια Έρευνας: Δήμητρα Λούπη / Eπιστημονικός Σύμβουλος: Βασίλης Λεμονής, / Βοηθός Σκηνοθεσίας: Γεωργία Κανελλοπούλου / Φωτισμοί: Ελένη Χούμου.

Εμφανίζονται τέσσερις (4) ειδικοί στο θέμα: Ειρήνη Αμπουμόγλι, Γιάννης Καραπαναγιωτίδης, Δάφνη Μόσχου-Χατζώκου, Ηλέκτρα Οικονομίδου. Στο βίντεο: Αλεξάνδρα Τραγάκη, Simone Surgeoner, Dana Wells.

Mε τη συνεργασία και υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Κατάλληλο άνω των 18 ετών.

Παρασκευή 15 & Σάββατο 16 Οκτωβρίου / Θέατρο Άνετον / 21.00.

«Γιατί (δεν) κάνουμε παιδιά;» Υποψήφιοι γονείς, μια νέα μητέρα, μια μαία, μια δημοσιογράφος, μια κοινωνιολόγος, ένας νευροεπιστήμονας και μια youtuber-ακτιβίστρια ενάντια στις γεννήσεις, παίρνουν θέση στην πιο σέξι οντολογική ερώτηση, σε μια παράσταση-ντοκιμαντέρ, για την περίπλοκη σχέση της ερωτικής μας ζωής με την αναπαραγωγική μας δυνατότητα.

Επετειακή συναυλία: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση Ορχήστρας: Βύρων Φιδετζής
Μπάσος: Χριστόφορος Σταμπόγλης
Φλάουτο: Νικολός Δημόπουλος
Αγγλικό κόρνο: Δημήτρης Κίτσος
Αφήγηση: Χριστόφορος Σταμπόγλης

Έργα των: Γ. Αξιώτη, Ν. Μάντζαρου, Μ. Βάρβογλη, Μ. Καλομοίρη, Δ. Ροδοθεάτου.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου / ΜΜΘ, Αιθ.Μ1 / 21:00.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης κάνει μία ιστορική αναδρομή στα 200 χρόνια έντεχνης ελληνικής μουσικής, στο πλαίσιο των 56ων Δημητρίων. Υπό τη μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή παρουσιάζονται έργα διαφόρων περιόδων των τελευταίων δύο αιώνων με σημαντικούς σταθμούς στην εξέλιξη της ελληνικής μουσικής, ορισμένα εξ αυτών μάλιστα σε πρώτη εκτέλεση στη Θεσσαλονίκη.

120 χρόνια από τον θάνατο του Νικόλαου Γύζη – Έκθεση εικαστικών

Eπιμέλεια έκθεσης: Δρ Κωνσταντίνος Διδασκάλου – Ιστορικός Τέχνης Δημοτική Πινακοθήκη / Casa Bianca

Διάρκεια έκθεσης : Παρασκευή 15 Οκτωβρίου – Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022.

Μία μεγάλη επετειακή έκθεση με έργα του Νικόλαου Γύζη από τη μεγάλη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης αλλά και από φορείς και ιδιωτικές συλλογές. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά κορυφαίες στιγμές του καλλιτεχνικού του έργου όπως: «Το Κρυφό Σχολειό», «Το Τάμα», «Τα Ορφανά», «Προσωπογραφία Γεώργιου Νάζου», «Μαργαρίτα Γύζη», «Το Φανάρι», «Κένταυρος και Έρως», «Ο Ποιητής στην πηγή», «Ο Ζαχαροπλάστης», «Η Ευγνωμοσύνη καταθέτει στεφάνι στον βωμό της Αθανασίας”, κ.ά. Ειδικά για την παρούσα χρονιά, με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο συμβολισμός της φιλοξενίας από τη Δημοτική Πινακοθήκη του «Κρυφού Σχολειού» είναι μεγάλος.

Hands do not touch your precious Me Ultima Vez / Βέλγιο«A dialogue between the universes of Wim Vandekeybus, Olivier de Sagazan and Charo Calvo» – Χορός

Σκηνοθεσία και Χορογραφία: Wim Vandekeybus
Καλλιτεχνική δημιουργία με πηλό: Olivier de Sagazan
Μουσική Σύνθεση και Παραγωγή: Charo Calvo
Παραγωγή Ultima Vez, με την υποστήριξη της Φλαμανδικής Κοινότητας και της Φλαμανδικής Κοινοτικής Επιτροπής των Βρυξελλών.

Κυριακή 17 Οκτωβρίου / ΚΘΒΕ, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών / 21.00.

Wim Vandekeybus και Olivier de Sagazan ακροβατούν ανάμεσα στις έννοιες «σώμα» και «άνθρωπος» και αυτή ακριβώς η εξερεύνηση των ανθρώπινων ορίων από πλευράς τους, βρίσκει την μουσική ηχώ, στην υλική και φυσική υφή της ηλεκτροακουστικής μουσικής του Charo Calvo. Ο ποιητικός, μυστηριώδης τίτλος του έργου είναι στίχος από σουμερικό ύμνο στη θεά Inanna με εντυπωσιακότερο εκείνον της καθόδου της Θεάς στον κάτω κόσμο. Η Inanna αποτελεί τη θεϊκή ενσάρκωση των παραδόξων της ανθρώπινης ύπαρξης και οι πράξεις της είναι μια αντανάκλαση των εντάσεων και των αντιφάσεων που κατευθύνουν τον άνθρωπο στη ζωή του.

Αναφορά για μια Ακαδημία του Φράντς Κάφκα – Θέατρο

Σκηνοθεσία, Σάββας Στρούμπος
Μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη
Σκηνική εγκατάσταση: Σπύρος Μπέτσης
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Κοστούμια: Σάββας Στρούμπος, Ρόζυ Μονάκη
Ηχητικό τοπίο: Λεωνίδας Μαριδάκης
Ηθοποιοί: Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ, Ρόζυ Μονάκη, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Άννα Μαρκά– Μπονισέλ, Μπάμπης Αλεφάντης, Ντίνος Παπαγεωργίου.

Πρεμιέρα στο 56ο Φεστιβάλ Δημητρίων.

Δευτέρα 18 & Τρίτη 19 Οκτωβρίου / Θέατρο Άνετον / 21.00.

Η Αχερουσία Λίμνη του Σώματος και η Διονυσιακή Κρύπτη «ὡυτὸς δὲ Ἀίδης καὶ Διόνυσος, ὅτεῳ μαίνονται καὶ ληναΐζουσιν» (Ηράκλειτος). Στο σώμα μας υπάρχει μία κρύπτη. Η κρύπτη βρίσκεται στον «κάτω κόσμο» του σώματος. Εκεί είναι ο Διόνυσος. Περιμένει τη λύτρωσή του. Μπροστά στην Αχερουσία Λίμνη, στην γκρίζα ζώνη της εσωτερικής εξορίας του. Αυτή είναι η περιοχή για την οποία γράφει ο Φραντς Κάφκα. Η Αχερουσία Λίμνη του σώματος σε μία Νέκυϊα χωρίς τέλος.

Το Μουρμούρισμα της Σπείρας – Εικαστική performance

Έκτορας Μαυρίδης (κεραμική)
Σαβίνα Γιαννάτου (φωνητικά)
Κωστής Δρυγιανάκης (ηλεκτρονικά)
Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο)

Τρίτη 19 Οκτωβρίου / Γενί Τζαμί / 21:00.

Γλυπτική και μουσική παντρεύονται μπροστά στα μάτια του θεατή, σε μια performance με στόχο να αναδείξει τα θεμελιώδη και αρχετυπικά χαρακτηριστικά τόσο της εικαστικής δημιουργίας όσο και της ηχητικής σύνθεσης – ως σώμα ενιαίο. Ο τροχός του κεραμίστα και ο ίδιος ο κεραμίστας είναι παραγωγοί επιτελεστικών δράσεων στην κατασκευή τριδιάστατων ελίκων που βρίσκονται ενσωματωμένες στα καθημερινής χρήσης δοχεία. Η απτή πληροφορία και η μηχανική που εμπλέκονται στην κατασκευή των αγγείων αυτών, γεννούν μουσικά κείμενα, σχεδιάζουν και διαμορφώνουν συνθέσεις που δένονται μεταξύ τους σε μια πράξη μουσικού αυτοσχεδιασμού, με τον ρυθμό και τη δυναμική διάρθρωση σε πρωτεύοντα ρόλο.

Low/Heroes, A Berliner Hyper CyclePhilip Glass, David Bowie, Brian Eno– Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης – Μουσική Παράσταση

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου / ΜΜΘ Αιθ.Μ1 / 21.00.

Μια μουσική παράσταση που παντρεύει τις επιβλητικές νότες της ορχήστρας με τα κείμενα του David Bowie και τον χορό. Ολόκληρο το project βασίζεται στη σχέση μεταξύ των δύο συμφωνιών που έγραψε ο Philip Glass, χρησιμοποιώντας υλικό από τα ομώνυμα έργα του David Bowie, διανθισμένο από την παράσταση «Τhe diary of Nathan Adler», σε κείμενο του ίδιου του Bowie.

Η παράσταση η οποία αποτελείται από τρία μέρη:

1/ Συμφωνία «Low»: προβολή ασπρόμαυρου φιλμ, γραμμένου για τη συγκεκριμένη συμφωνία και κινηματογραφημένο στο Βερολίνο.

2/ Ο ηθοποιός Bertrand Belin απαγγέλει το κείμενο «Le Journal de Nathan Adler» του D. Bowie, ενώ μαζί του στη σκηνή βρίσκεται ο Stef Kamil Carlens στην κιθάρα και στο σάμπλερ. Αυτό το σύντομο κείμενο διαμόρφωσε τη βάση του δίσκου «Outside» (1995) που δημιουργησε ο David Bowie με τον Brian Eno.

3/ Συμφωνία «Heroes» με ταυτόχρονη προβολή χορογραφίας από τους χορευτές Frederic Tavernini και Louise Lecavalier, οι οποίοι υπήρξαν και χορευτές του David Bowie.

Workshop χορού από την ομάδαUltima Vez

Τρίτη 12 Οκτωβρίου – Σάββατο 16 Οκτωβρίου / Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Δήμου Θεσσαλονίκης, Μάνου Κατράκη 4, Τριανδρία / 12:30 – 14:30.

Μέσα από αυτό το εργαστήριο ο Αλέξανδρος Αναστασιάδης, χορευτής της ομάδας Ultima Vez με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιάσει στους μαθητές το υλικό και τη μεθοδολογία εργασίας του Wim Vandekeybus στην ομάδα του Ultima Vez. Το εργαστήριο θα εστιάσει στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο συνδέει τη σωματικότητα και την σκηνική παρουσία. Αυτό θα απαιτήσει την εξάσκηση του συγκεκριμένου κινητικού λεξιλογίου της ομάδας και ταυτόχρονα την ανάλυση των λεπτομερειών που καθορίζουν τι επικοινωνούν τα σώματά. Η προσέγγιση αυτών των θεμάτων θα γίνει μέσα από ασκήσεις και υλικό που προέρχεται από τα έργα «In Spite of Wishing and Wanting», «Trap Town» και «Traces», τα οποία έχει παρουσιάσει με την ομάδα.

Αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες στο: e-dimitria.gr