Αλλάζει όψη η παλιά παραλία Θεσσαλονίκης

deck παλαιά παραλία Θεσσαλονίκης

Αλλάζει όψη η παλιά παραλία στην Θεσσαλονίκη, μετά και την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκήρυξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Από τις δεκαπέντε συνολικά προτάσεις, μία κατέκτησε το πρώτο βραβείο.

Το πρώτο βραβείο

Το πρώτο βραβείο κέρδισαν ο αρχιτέκτονας μηχανικός Γεώργιος Δημόπουλος και η πολιτικός μηχανικός Βασιλική Παναγιωτοπούλου.

Οι μελετητές προτείνουν δύο χωρικές ζώνες που διατρέχουν παράλληλα όλο το θαλάσσιο μέτωπο στην παλιά παραλία Θεσσαλονίκης. Η ζώνη της επέκτασης και η ζώνη του υφιστάμενου κρηπιδώματος-πεζοδρομίου είναι διακριτές, ώστε με τα διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους να προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες και συναισθήματα στους χρήστες τους.

Το κατάστρωμα της επέκτασης είναι σε ένα επίπεδο χαμηλότερο από αυτό του υπάρχοντος κρηπιδώματος. Σε σημεία όπου το κατάστρωμα συναντά σημαντικούς άξονες, όπως αυτός της πλατείας Αριστοτέλους και της οδού Αγίας Σοφίας, θα συναντάμε εγκολπώσεις.

Διαμορφώνονται, παράλληλα, χωρικές συνθέσεις-ενότητες διαφορετικών επιπέδων. Οι προτεινόμενες διαμορφώσεις σε χαμηλότερο επίπεδο διαχωρίζουν με ήπιο και διακριτικό τρόπο τον χώρο της κίνησης-ροής των πεζών από τον χώρο της στάσης, συνάντησης και κοινωνικής επαφής.

Η ανάδειξη της μικρής προβλήτας-αποβάθρας του τέλους του 19ου αιώνα έναντι της πλατείας Ελευθερίας θα γίνει με μια εγκόλπωση. Έτσι, εξασφαλίζουμε την προβολή της και το στίγμα της ιστορικής μνήμης.