Η αμφιλεγόμενη ανάπλαση της οδού Ελένης Ζωγράφου

Ζωγράφου Ευααγελίστρια

Με ένα δελτίο τύπου γεμάτο διθυράμβους ανακοίνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης την ολοκλήρωση της ανάπλασης της οδού Ελένης Ζωγράφου. Παρόλα αυτά, διαφορετική είναι η γνώμη των κατοίκων και των οδηγών της πόλης για το συγκεκριμένο έργο.

Το δελτίο τύπου του δήμου Θεσσαλονίκης

«Τη χαμένη αίγλη της ανακτά η περιοχή γύρω από τα ιστορικά κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας. Η οδός Ελένης Ζωγράφου αποκτά το παραδοσιακό χρώμα που είχε και στο παρελθόν με τους χαρακτηριστικούς κυβόλιθους. Είναι ανοικτή και πάλι στους πολίτες από τις 02/02 -κατά τρεις μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Η ζώνη στην οποία υλοποιήθηκαν τα έργα ανάπλασης, παρουσιάζει έναν εξαιρετικό πολιτιστικό πλούτο. Σε αυτή βρίσκονται τα ανατολικά βυζαντινά τείχη, τα ιστορικά κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας, των Διαμαρτυρομένων και των Αρμενίων αλλά και νεώτερα μνημεία, όπως το διατηρητέο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”, οι “Κήποι του Πασά” κι ο πολυχώρος πολιτισμού “Ισλαχανέ”.

Στον άξονα της Ελένης Ζωγράφου αξιοποιήθηκαν και οι παλιοί κυβόλιθοι που αποκαλύφθηκαν, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών. Έγιναν νέες δενδροφυτεύσεις, αναβαθμίστηκε ο αστικός εξοπλισμός και τοποθετήθηκαν νέες στάσεις λεωφορείων.»

Η γνώμη του κόσμου για το έργο

Αρνητική γνώμη για την τελική μορφή του έργου φαίνεται να έχει μεγάλη μερίδα του κόσμου της Θεσσαλονίκης. Οι χαρακτηριστικοί κυβόλιθοι που έχουν τοποθετηθεί στον δρόμο, δημιουργούν προβλήματα στα οχήματα με συνεχή τραντάγματα και αυξημένη ολισθηρότητα. Μεγάλα είναι τα παράπονα των οδηγών και των τραυματιοφορέων του ΕΚΑΒ, αφού ο δρόμος της Ελένης Ζωγράφου καταλήγει στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος. Μπορεί το έργο να αναβαθμίζει αισθητικά την περιοχή, αλλά η πρακτικότητά του παίρνει κάτω από την βάση. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι πεζοί, αφού ειδικά τις βροχερές ημέρες οι κυβόλιθοι γλιστράνε και μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα.