Έτσι θα είναι η νέα πλατεία Αριστοτέλους

ανάπλαση πλατεία Αριστοτέλους

Θεματικά δωμάτια και μία νέα πλατεία Αριστοτέλους που θα θυμίζει καθρέφτη περιλαμβάνουν τα σχέδια της ανάπλασης του άξονα της Αριστοτέλους. Η καρδιά της Θεσσαλονίκης αλλάζει μορφή.

Πλήρης ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους

«Ο άξονας της Αριστοτέλους για κάθε Θεσσαλονικιό αλλά και για κάθε επισκέπτη σημαίνει πολλά. Είναι ένα σημείο αναφοράς. Όλοι έχουμε ζήσει σημαντικές, όμορφες στιγμές σε αυτόν τον υπέροχο άξονα, σε αυτήν την τόσο σημαντική πλατεία. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δυστυχώς η πλατεία Αριστοτέλους τα έχει τα χρονάκια της», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Όπως είπε ο κ. Ζέρβας, η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους αποτέλεσε προεκλογική του δέσμευση. Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος και χαρούμενος καθώς «σε λίγα χρόνια, η πόλη μας θα είναι διαφορετική μέσα από την ολοκλήρωση και αυτής αλλά και πολλών ανάλογων παρεμβάσεων».

Τα νήματα μνήμης συνδέουν παρελθόν και παρόν

Η πρόταση που έλαβε ομόφωνα το πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού επιχειρεί να αναδείξει την οδό Αριστοτέλους ως την κεντρική αρτηρία της Θεσσαλονίκης. Η Αριστοτέλους μετασχηματίζεται σε άξονα περιπάτου μητροπολιτικού χαρακτήρα με το σύνολο της κεντρικής ζώνης να αποδίδεται στους πεζούς. Ίχνη του παλαιού ιστού της πόλης ενσωματώνονται στον σχεδιασμό ως «νήματα μνήμης», που προβάλλονται στο έδαφος διακριτικά.

Η νέα πλατεία Αριστοτέλους

Η νέα Πλατεία Αριστοτέλους μετατρέπεται σε «καθρέπτη της πόλης». Θα ανακλά διαφορετικές εκδοχές της ανάλογα με την εποχή, την ώρα και τις δράσεις που υποδέχεται. Παράλληλα σε όλο τον άξονα θα υπάρχουν θεματικά δωμάτια/ενότητες με φοίνικες, νερό, μανόλιες, καθώς και το «δωμάτιο του χρόνου» και το «κατώφλι της πλατείας Αριστοτέλους».

*Πηγή φωτ./Δήμος Θεσσαλονίκης

*Πηγή Αθηναϊκό Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων