Προχωρά ο σχεδιασμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση των πρώην στάβλων της Παπάφη. Το έργο αυτό αποτελεί μια εμβληματική παρέμβαση που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα την περιοχής. Μια ανάπλαση στην Τούμπα που ήταν απαραίτητη να γίνει εδώ και καιρό.
Την εκπόνηση των σχετικών μελετών θα αναλάβει η ομάδα που είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο σε έναν άλλο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Στον διαγωνισμό «Δημιουργία χώρου εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας στο Ο.Τ. που περικλείεται από τις οδούς Αλοννήσου, Μυκόνου, Άνδρου, Σιδηροκάστρου (πρώην Στάβλοι Παπάφη)».
Σε δημιουργικό πολυχώρο μετατρέπονται οι στάβλοι της Παπάφη
«Οι πρώην στάβλοι Παπάφη μετασχηματίζονται σε έναν ζωντανό και δημιουργικό πολυχώρο. Έναν χώρο που συνδυάζει πράσινο, κοινωνικές δομές, δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού. Ήταν ένα από τα πρώτα έργα που εξαγγείλαμε πριν από δύο χρόνια και σήμερα υπογράψαμε τη σύμβαση για τις μελέτες του έργου», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Σύνθετο κτιριολογικό πρόγραμμα
Ο χώρος των πρώην στάβλων της Παπάφη, συνολικής επιφάνειας 4.775 τ.μ., θα αξιοποιηθεί για κοινωφελείς χρήσεις. Παράλληλα, προβλέπονται ακόμη η διαμόρφωση χώρου πρασίνου και παιδικής χαράς.
Το κτιριακό συγκρότημα που θα ανεγερθεί περιλαμβάνει:
- βρεφονηπιακό σταθμό
- ξενώνα φιλοξενίας
- κλειστό γυμναστήριο
- αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και γραφεία
- χώρος μνήμης/αρχείο προσφυγικής Τούμπας
- νέα δημοτική βιβλιοθήκη
- ιατρείο
- κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων
- νέος υπόγειος χώρος στάθμευσης.
34 συμμετοχές κατατέθηκαν στον διαγωνισμό
Στον διαγωνισμό για την ανάπλαση στην Τούμπα είχαν υποβληθεί 34 συμμετοχές, ενώ το πρώτο βραβείο είχαν αποσπάσει οι αρχιτέκτονες Ειρήνη – Ελένη Μαρκαντωνάτου και Αριστείδης Ντάλας του αρχιτεκτονικού γραφείου «FioreArchitects».
Σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, «η βραβευθείσα πρόταση απαντά στα αιτήματα του διαγωνισμού με τη δημιουργία υποπεριοχών στο οικοδομικό τετράγωνο με κριτήριο τη λειτουργική διαφοροποίησή τους και με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός αστικού συνόλου κλίμακας γειτονιάς».
Ειδικότερα, οι ζητούμενες λειτουργίες – χρήσεις αναπτύσσονται σε οκτώ ανεξάρτητους διακριτούς κτιριακούς τύπους, που συγκροτούν μια «αστική γειτονιά». Τα κτίρια εντάσσονται στο πολεοδομικό περιβάλλον, δημιουργώντας εναλλασσόμενους αστικούς δημόσιους χώρους διαφορετικής κλίμακας και ενδιαφέροντος, οι οποίοι συνδιαλέγονται μεταξύ τους, ενώ τα προτεινόμενα αίθρια και περάσματα συμπληρώνουν τις ποικίλες χρήσεις.