• Home
  • Tips
  • 9 λόγοι για να πας στην φετινή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

9 λόγοι για να πας στην φετινή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

850 εκθέτες, πάνω από 1.500 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς. Ομιλητές και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 χώρες σε πάνω από 500 εκδηλώσεις. Αυτή είναι η μεγαλύτερη γιορτή του βιβλίου, η Διεθνής έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης. Αν δεν σου αρκούν αυτά για να την επισκεφθείς, σου δίνω 9 λόγους για να το κάνεις!

Πέμπτη 16/5

Είναι από την Θεσσαλονίκη και έχει βαλθεί να μας κάνει να αγαπήσουμε την αρχαιολογία. Με το podcast του Archaoestoryteller αφηγείται ιστορίες από το παρελθόν, αλλιώς. Μαζί του ο Δημήτρης Δημητριάδης σε μια συζήτηση για το σήμερα. Από τις 19:00 με την οργάνωση των εκδόσεων Key Books στον Εξώστη Ι – Περίπτερο 15. Ποιοι; Ο Θεόδωρος Παπακώστας, aka Archaoestoryteller και ο Δημήτρης Δημητριάδης, futurist.

Παρασκευή 17/5

Ξεκινάμε από νωρίς και συγκεκριμένα στις 12:00. Αίθουσα Cosmos, περίπτερο 13. Γνωρίζουμε τις ΠΟΛΗΙΣΤΟΡΙΕΣ. Ένα podcast της Κατερίνας Ζάχου, που φιλοδοξεί να αποτυπώσει τις πολλαπλές όψεις της ιστορίας της πόλης και των ελληνο-αυστριακών και ελληνο-γερμανικών σχέσεων. Εκτός από την ίδιια θα μιλήσει και η Ελένη Πασχαλούδη, διδάκτωρ Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Οργάνωση: Τμήμα Γερμανικής γλώσσας και φιλολογίας του ΑΠΘ.

Δηλαδή, οι Σπαρτιάτες δεν πετούσαν παιδιά στον Καιάδα; Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν έκοψε τον Γόρδιο Δεσμό; Σε λίγο θα μας πείτε ότι ο Καποδίστριας δεν έκανε τεχνάσματα για να τρώμε πατάτες. Μα γιατί μισείτε τόσο πολύ τους μύθους μας; Μικρές αφηγήσεις για γεγονότα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά ποτέ δεν συνέβησαν. Ο Άκης Σακισλόγλου, δημοσιογράφος, θα μας δώσει όλες τις απαντήσεις, παρουσιάζοντας το βιβλίο «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας» του Σταύρου Παναγιωτίδη. Οργάνωση: Εκδόσεις Κέδρος.Στις 15:00 στην αίθουσα Εξώστης Ι στο περίπτερο 15.

Σάββατο 18/7

Στην αίθουσα Εξώστης ΙΙ στο περίπτερο 15 στις 19:00 θα δούμε μια άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ξενοφών Μπρουντζάκης παρουσιάζει το βιβλίο «Επιστολές που έγραψαν ιστορία: Αγαπημένε μου Καρλ», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ARCHIVE. Για την άγνωστη καθημερινότητα του Καρλ Μαρξ μέσα από τις επιστολές της γυναίκας του συνομιλούν μαζί του ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης και ο συγγραφέας και Δρ κοινωνιολογίας Γιώργος Ρακκάς. Οργάνωση Brainfood εκδοτική.

Την ίδια ώρα στην αίθουσα Γιώργος Ιωάννου (περίπτερο 13) ο επιτυχημένος συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ Sebastian Fitzek σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Αλέξανδρο Μυροφορίδη, διδάκτορα Δημιουργικής Γραφής στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Οργάνωση: Εκδόσεις Διόπτρα.

Στις 20:00 στην αίθουσα ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΙΠ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 15 έχουμε την ευκαιρία να δούμε την γλαφυρή Λένα Διβάνη. «Για την καρδιά και το συκώτι του» το νέο της βιβλίο. Σε αυτό η σύζυγος, η ερωμένη και η μάνα ενός κλινικά νεκρού άντρα μάχονται μέχρι τελικής πτώσεως μεταξύ τους για το ποια δικαιούται να δώσει (ή να αρνηθεί να δώσει) τα όργανά του για μεταμόσχευση. Στην ουσία η καθεμιά μάχεται να αποδείξει ότι ο άντρας είναι δικός της, ενώ στην πραγματικότητα και οι τρεις ικανοποιούσαν απλώς τις ανάγκες του.Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη.

Κυριακή 19/5

Στις 11:00 στην αίθουσα Διάλογος – Περίπτερο 14 ξεκινάμε με την παρουσίαση του βιβλίου «Πράγα, ένα ποίημα που χάνεται και ογδόντα εννιά λέξεις» του Milan Kundera. Ομιλητές: Κώστας Σεβαστάκης, πανεπιστημιακός, συγγραφέας, Μαρία Αθανασοπούλου, καθηγήτρια Φιλολογίας, Βασιλική Δημουλά, καθηγήτρια Φιλολογίας. Οργάνωση: Εκδόσεις της Εστίας.

Μία ώρα μετά (στις 12:00) στην αίθουσα Εξώστης στο περίπτερο 15 οι εκδόσεις Ιβίσκος παρουσιάζουν το βιβλίο: «Τι συναίσθημα θα φάμε σήμερα» της Νικολίνας Δανιηλίδου. Γιατί υπερκαταναλώνουμε φαγητό; Εργαλεία και τεχνικές για τη διαχείριση του συναισθηματικού φαγητού, χρήσιμα σε όποιον θέλει να αλλάξει τη διατροφική του συμπεριφορά. Ομιλητές: Θεοδώρα Βασιλειάδου, συμβουλευτική ψυχολόγος, τραυματοθεραπεύτρια και η συγγραφέας του βιβλίου Νικολίνα Δανιηλίδου, ψυχολόγος υγείας-τραυματοθεραπεύτρια.

Το απόγευμα στις 18:00 ο Πάνος Σόμπολος μιλά για το νέο του βιβλίο με τίτλο «Βεντέτες: Εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα». Ο πατριάρχης του αστυνομικού ρεπορτάζ μιλά στην αίθουσα Γιώργος Ιωάννου στο περίπτερο 13. Εγκλήματα βεντέτας που απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη από το 1920 και έως το τέλος του 20ού αιώνα. Πραγματικές υποθέσεις βεντέτας που διαδραματίστηκαν στην Κρήτη, στη Μάνη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πολλές από τις οποίες είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο. Οργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη.

20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Από την Πέμπτη 16 έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης Helexpo.

20ης Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ανατρέξτε στο συνολικό Πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 16/5 15:00 – 21:00 / Παρασκευή 17/5 και Σάββατο 18/5 10:00 – 22:00 / Κυριακή 19/510:00 – 21:00. Επισκέψεις σχολείων: Πέμπτη 16 & Παρασκευή 17, 09:00-14:00.

Είσοδος ελεύθερη.

Discover more from Thesstips

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading