Έρευνα: Τι ζητούν 9 στους 10 πολίτες για την Θεσσαλονίκη;

Εξαιρετικά απογοητευμένοι από τις συνθήκες ζωής στην Θεσσαλονίκη δηλώνουν οι πολίτες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Μακεδονία. Μόνο ένας στους δέκα κατοίκους της Θεσσαλονίκης είναι ικανοποιημένος από την καθαριότητα στους δρόμους της πόλης, ενώ η ικανοποίηση για θέματα κυκλοφορίας πέφτει ακόμα και κάτω από 5%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021 στους 14 δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Καθαριότητα

Σε επίπεδο πόλης, μόνο ένας στους δέκα δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ το 90% θεωρεί αναγκαία την συχνότερη καθαριότητα των δρόμων, περισσότερους κάδοι (απορριμμάτων/ανακύκλωσης) και υπογειοποίησή τους, με πιο συχνή αποκομιδή. Η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη στις γειτονιές, όπου το 26% δηλώνει ικανοποιημένο από τον αριθμό των κάδων και το 17% από την καθαριότητα των δρόμων, των πεζοδρομίων και των κοινόχρηστων χώρων.

Προσβασιμότητα ΑμεΑ

Μόλις το 5% δηλώνει ικανοποιημένο από το πόσο εύκολη είναι η κίνηση ατόμων με αναπηρία στην πόλη, ενώ το 95% θεωρεί αναγκαίες περισσότερες ράμπες για άτομα με κινητικά προβλήματα και σήμανση για τυφλούς.

Ποδηλατόδρομοι

Το 92,7% των ερωτηθέντων θα ήθελε να υπάρχει σωστή χάραξη λωρίδων κυκλοφορίας και σήμανση των δρόμων, για την ασφαλή κυκλοφορία ποδηλάτων και πατινιών ώστε να μην εμπλέκονται με τα αυτοκίνητα.

Πεζοδρόμια

Το 92% θεωρεί αναγκαίο να υπάρχουν στις γειτονιές φαρδιά πεζοδρόμια, με καλή πλακόστρωση, καλύτερο φωτισμό, πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες και δενδροστοιχίες για οξυγόνο και σκιά το καλοκαίρι. Πάνω από τους μισούς (56%) θα ήθελαν σαμαράκια στους δρόμους των γειτονιών για περιορισμό της ταχύτητας των οχημάτων.

Δημόσιες συγκοινωνίες

Το 90,4% ζητά περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς και να διέρχονται με μεγαλύτερη συχνότητα). Το 85% πιστεύει ότι η ολοκλήρωση του μετρό θα βελτιώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

Parking

Το 87,5% θεωρεί αναγκαίο να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις στάθμευσης και δημοτικά parking στην πόλη, και μόλις το 7,3% δηλώνει ικανοποιημένο. Σε επίπεδο γειτονιάς είναι διπλάσιο το ποσοστό των ικανοποιημένων, ωστόσο το 78% θέλει περισσότερες θέσεις στάθμευσης.

Δημόσιος χώρος

Μόνο ένας στους δέκα είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση με την κατάληψη των πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 83% θέλει πιο αυστηρούς ελέγχους. Σε επίπεδο γειτονιάς πάνω από τους μισούς (54,7%) θεωρούν αναγκαίο να υπάρχουν χώροι για κοινωνικότητα, συναθροίσεις, εκδηλώσεις και περισσότερες ζωντανές συναναστροφές.

Πράσινο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις ανά κάτοικο δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 9 τ.μ/κάτοικο, όταν στη Θεσσαλονίκη η αναλογία είναι 2,14 τ.μ. Πάνω από εννέα στους δέκα κατοίκους της πόλης ζητούν περισσότερους χώρους πρασίνου, πάρκα με παγκάκια και φροντισμένες δεντροστοιχίες, και παιδικές χαρές που να καθαρίζονται τακτικά. Σε επίπεδο γειτονιάς τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, από το 14,8% δηλώνει ικανοποιημένο, αλλά και πάλι πάνω από οκτώ στους δέκα θεωρούν αναγκαίο να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι πρασίνου.

Πρόληψη καταστροφών

Σχεδόν το 96% θεωρεί απαραίτητο τον τακτικό καθαρισμό φρεατίων απορροής από τα φύλλα και τα σκουπίδια για να μην πλημμυρίζουν οι δρόμοι, τον καθαρισμός των ρεμάτων προς αποφυγή πλημμυρών, και τον καθαρισμό των σωρευμένων εύφλεκτων απορριμμάτων για την αποφυγή πυρκαγιάς. Επίσης μόλις το 5% δηλώνει ικανοποιημένο από τη δυνατότητα ελεύθερης και άμεσης πρόσβασης των ασθενοφόρων, των πυροσβεστικών και των οχημάτων κοινωνικής βοήθειας. Επίσης το 93% θεωρεί αναγκαία τη συντήρηση (ή κατεδάφιση των ετοιμόρροπων) διατηρητέων κτιρίων, την κατεδάφιση της αυθαίρετης δόμησης.

Ενημέρωση από το δήμο

Οι πολίτες θέλουν να γίνουν συμμέτοχοι και να ειδοποιούν άμεσα για τα προβλήματα (σκουπίδια, προβλήματα ασφαλτόστρωσης, σήμανσης, μη λειτουργίας φωτισμού κ.λπ.) για αυτό θεωρούν αναγκαίο να προβληθεί η ιστοσελίδα του δήμου (86%) και αντίστοιχα περιμένουν άμεση ενημέρωση/ειδοποίηση των πολιτών για πιθανότητα σεισμού, πλημμύρας, πυρκαγιάς, καύσωνα (84%).

Ασφάλεια

Σε επίπεδο πόλης επτά στους δέκα θεωρούν αναγκαίες τις κάμερες ασφαλείας και τον κάλι νυκτερινό φωτισμό, και ζητούν περισσότερη αστυνόμευση και περιπολίες για ασφάλεια και πρόληψη παράνομων ενεργειών. Επτά στους δέκα θέλουν συχνότερες περιπολίες από την αστυνομία και στις γειτονιές, αλλά ως προς το ζήτημα των καμερών οι γνώμες διίστανται για την αναγκαιότητά τους (44,6% τις θεωρεί αναγκαίες, 41,5% όχι).

Κοινωνική πρόνοια

Οι πολίτες περιμένουν από τους δήμους πιο ενεργό ρόλο σε ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας. Συγκεκριμένα, επτά στους δέκα θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να λειτουργούν περισσότεροι δημόσιοι-δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, το 93% θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία μονάδων φροντίδας και στέγασης των αστέγων και την απομάκρυνση τους από τα πεζοδρομία, το 91% θεωρεί αναγκαία την κοινωνική μέριμνα για τους ηλικιωμένους και το 89% περιμένει καλύτερη πρόνοια για τα αδέσποτα.

Πολιτισμός και ψυχαγωγία

Οκτώ στους δέκα θέλουν αξιοποίηση και μεγαλύτερη προβολή της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Ως προς τις πολιτιστικές εκδηλώσεις οι πολίτες είναι μοιρασμένοι: τέσσερις στους δέκα (40,7%) θέλει περισσότερες, αλλά αντίστοιχο ποσοστό (40,4%) δηλώνει ικανοποιημένο. Δύο στους τρεις θέλουν περισσότερες βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα. Ο μοναδικός τομέας που η πλειοψηφία δηλώνει ικανοποιημένη είναι η ψυχαγωγία, τα νυχτερινά κέντρα 44. Περισσότεροι χώροι ψυχαγωγίας, «φαγάδικα» και νυκτερινά κέντρα Ο μοναδικός τομέας που η πλειοψηφία (64,2%) δηλώνει ικανοποιημένη είναι η ψυχαγωγία, τα νυχτερινά κέντρα και τα φαγάδικα- μόλις το 8,5% θέλει περισσότερα!

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία k-ecoprojects, υπό την επιστημονική εποπτεία του Πάνου Κοσμόπουλου, τέως διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτιρίων και Οικισμών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβρη του 2021, και συγκεντρώθηκαν 1.072 ερωτηματολόγια, τα οποία κάλυψαν όλη την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα διεξήχθη σε περίοδο μέτρων κατά της πανδημίας του COVID-19 καθώς και σε περίοδο αυξημένου κόστους της ενέργειας (θέρμανση/φωτισμός/λειτουργία μηχανημάτων κ.λπ.). Τα ποσοστά που αναφέρονται στις απαντήσεις αφορούν συνολικά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προέρχεται από το δήμο Θεσσαλονίκης (50,9%) και ακολουθούν οι δημότες Καλαμαριάς (12,3%), Πυλαίας Χορτιάτη (11,3%), Νεάπολης Συκεών 6,7%, Αμπελοκήπων Μενεμένης 3,7% κ.ο.κ.*

Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 16.01.2022, της Σοφίας Χριστοφορίδου.