50 εκατ. ευρώ για έργα στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης

Με προϋπολογισμό – ρεκόρ, που προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ, και με το περίπου 85% των έργων να προχωρούν με πλήρως εξασφαλισμένους πόρους μέσα από την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου, το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για την καινούρια χρονιά εγκρίθηκε στις 12/12 από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα έργα, θα γίνουν χωρίς να επιβάρυνση των πολιτών. Κι αυτό γιατί ο Δήμος εξασφάλισε γενναίες χρηματοδοτήσεις μέσα από προγράμματα, όπως το «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ κ.ά.

«Σε μια δύσκολη χρονιά, κατά την οποία οι δήμοι μειώνουν τα τεχνικά τους προγράμματα, εμείς το εκτινάσσουμε. Το τεχνικό πρόγραμμα έχει δύο πρωτιές, αφενός το ύψος του και αφετέρου το ύψος των χρηματοδοτήσεων που πετύχαμε», ανέφερε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης.

Τα έργα στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κυριζίδης, το 44% των εξασφαλισμένων πιστώσεων αφορά αναπλάσεις μείζονος σημασίας. Μεταξύ αυτών οι μελέτες ανάπλασης του άξονα της Αριστοτέλους και η επέκτασης της παλιάς παραλίας. Επίσης, τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου, τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις γειτονιές, κ.ά.

Μεγάλης έκτασης είναι οι παρεμβάσεις στον ευαίσθητο τομέα της σχολικής στέγης, όπου θα κατευθυνθεί το 25% των εξασφαλισμένων πιστώσεων. Μεταξύ των έργων σχολικής στέγης είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος της Κλεάνθους και η αποκατάσταση του διατηρητέου της Κριεζώτου. Επίσης, η ανέγερση 3θέσιου νηπιαγωγείου στην οδό Λαχανά και λυκείου στην περιοχή Τροχιοδρομικών κ.ά.

Τέλος, έργα που αφορούν την κυκλοφορία είναι η διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου και η ανάπλαση στην περιοχή της Λαγκαδά. Επίσης, η δημιουργία υπαίθριων χώρων στάθμευσης, η βελτιστοποίηση του δικτύου των ποδηλατόδρομων, κ.ά.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Κυριζίδης στην «εξασφάλιση υψηλών χρηματοδοτήσεων για σημαντικά έργα πνοής», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε:

– 12,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για απαλλοτριώσεις στον τερματικό σταθμό του μετρό στη Νέα Ελβετία
– 1 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ για μελέτες έργων πρασίνου γύρω από τον σταθμό του μετρό στη Νέα Ελβετία
– 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα αναζωογόνησης εμπορικών οδών σε όλες τις δημοτικές κοινότητες
– 13 εκατ. ευρώ για μελέτη και κατασκευή συγκροτήματος κοινωφελών χρήσεων στους Στάβλους Παπάφη
– 1,1 εκατ. ευρώ για μελέτες ανάπλασης Αριστοτέλους και ντεκ παλιάς παραλίας
– Διεκδίκηση πάρκου 100 στρεμμάτων στη Δυτική Είσοδο.

Διάβασε περισσότερα νέα για την Θεσσαλονίκη.

charasynd
charasyndhttp://thesstips.gr
Introvert, foodie, and traveler. Born and raised in Thessaloniki, Greece. Thesstips is my personal blog where I post whatever I find beautiful and interesting.

Δες επιπλέον

Σχόλια

Advertismentspot_img

Most Popular

Discover more from Thesstips

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading