• Home
  • Tips
  • Διαγωνισμός: Κίνηση ΜΑΤ στο θέατρο Σοφούλη

Διαγωνισμός: Κίνηση ΜΑΤ στο θέατρο Σοφούλη

ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ στο θέατρο Σοφούλη

Κίνηση ΜΑΤ στο θέατρο Σοφούλη. Το νέο έργο του -βραβευμένου με τέσσερα κρατικά βραβεία- Μιχαήλ Άνθη είναι μα εκρηκτική κωμωδία χαρακτήρων και καταστάσεων, ανάμεσα στην εξουσία και τον πολίτη.

Η υπόθεση του έργου

Σε μια ταράτσα της πόλης, την ώρα της διαδήλωσης, ανάμεσα σε καπνούς και εκρήξεις, λαμβάνει χώρα μια απρόσμενη συνάντηση: ένας άντρας των ΜΑΤ συναντά μια αντιεξουσιάστρια. Και οι δύο έχουν τους λόγους τους να μη θέλουν να κατέβουν στη διαδήλωση. Η σύγκρουση είναι ολομέτωπη και ξεκαρδιστική. Για εκείνην είναι «ο μπάτσος» και για εκείνον «η αναρχικιά». Στα ενενήντα λεπτά της αναγκαστικής τους συνύπαρξης, θα συμβούν τα μύρια όσα κωμικά. Κι όταν τα μυστικά τους ζαλιστούν απ’ τα δακρυγόνα και αποκαλυφθούν, κανένας δε θα είναι πια αυτός που ήταν.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Από παιδί είχα μια άρνηση προς εκείνους που επέμεναν να ορίζουν τις ζωές των άλλων, με το πρόσχημα της τήρησης της τάξης. Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα πως η ουσία για τους περισσότερους εκ των εκφραστών της εξουσίας παραμένει ίδια: προσωπικά οφέλη και συμπλέγματα. Όχι το κοινό καλό. Το κοινό καλό αποτελεί το παραμύθι που φιλοδοξεί να κάνει καριέρα βολικού άλλοθι. Οι εξουσίες δεν αποτελούνται από τους καλύτερους, γιατί οι πραγματικά καλύτεροι δεν θέλουν να εξουσιάζουν τους άλλους. Ούτε «μασάω» με την ρήση του Μπίσμαρκ ότι «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού». Αντιπροτείνω το «η πολιτική είναι η τέχνη του πιστευτού». Για μερικούς, αλήθεια είναι οτιδήποτε μπορεί να γίνει πιστευτό. Κι ας είναι το μεγαλύτερο ψέμα.

Μ’ αυτές τις σκέψεις έγραψα και σκηνοθέτησα την κωμωδία « ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ», όπου ένας άντρας των ΜΑΤ και μία αντιεξουσιάστρια συνυπάρχουν αναγκαστικά για ενενήντα ολόκληρα λεπτά σε μια ταράτσα της πόλης, κι ενώ από κάτω είναι σε εξέλιξη μια επεισοδιακή διαδήλωση. Η σύγκρουση ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο είναι ολομέτωπη, με συνεχείς ανατροπές και ξεκαρδιστικά αποτελέσματα, μέχρι το αναπάντεχο φινάλε, όπου… Ε, δεν θα τα πούμε κι όλα εδώ!

Επιτρέψτε μου μόνο να εκφράσω την χαρά μου που δύο πολύ ταλαντούχοι ηθοποιοί – η Ματθίλδη Μαγγίρα και ο Γιώργος Κοψιδάς – ενσαρκώνουν τους ρόλους του καταπιεστή και του καταπιεζόμενου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως καταπιεστής είναι μόνο ο μπάτσος και καταπιεζόμενη μόνο η αναρχικιά. Ελπίζω να γελάσετε μέχρι δακρύων με τις γελοιότητες της εξουσίας, αλλά και με τις υπερβολές εκείνων που νομίζουν πως, σπάζοντας και καταστρέφοντας ό,τι δεν τους ανήκει, ο κόσμος θα αλλάξει. Τούς παραπέμπω στη φράση του Τολστόι «όλοι θέλουν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, κανένας τον εαυτό του».

Παραστάσεις

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου και 7, 14, 21 Δεκεμβρίου στις 21:00. Πέμπτη 1, 8, 15, 22 Δεκεμβρίου στις 21:00.

Κωμωδία, διάρκεια 90 λεπτά.

Συντελεστές

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Άνθης

Σχεδιασμός σκηνικού: Ροζαμάλια Κυρίου

Κοστούμια: M-Paul, Ροζαμάλια Κυρίου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Μιχαήλ Άνθης

Μουσική: Χριστόφορος Γερμενής

Βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Εμμανουηλίδης

Φωτογραφίες: \Greek Instagramers Events

Παίζουν: Ματθίλδη Μαγγίρα, Γιώργος Κοψιδάς

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: 15€. Μειωμένο: 12€ (άνω των 65, φοιτητικό, μαθητικό, ΑμεΑ). Προπώληση εδώ.

Το Θέατρο Σοφούλη διαθέτει πρόσβαση για ΑμεΑ.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΑΣΘ: Λεωφορείο 5. Από Δυτικά προς Ανατολικά: Στάση Βερβελίδη. Από Ανατολικά προς Δυτικά: Στάση Ναυτικός Όμιλος.

Θέατρο Σοφούλη: Τραπεζούντος 5, Θεσσαλονίκη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310423925. www.theatrosofouli.gr

Διαγωνισμός Κίνηση ΜΑΤ στο θέατρο Σοφούλη

Κέρδισε προσκλήσεις για την παράσταση ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ στο θέατρο Σοφούλη. Δύο τυχεροί κερδίζουν από μία πρόσκληση για την παράσταση της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου και άλλοι δύο για την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022.

Απλά βες στο story στο instagram profile του Thesstips και δήλωσε συμμετοχή.

Ο διαγωνισμός ξεκινά στις 12-12-2022. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στο instagram.