Νέο λίφτινγκ στους ποδηλατόδρομους της Θεσσαλονίκης

Στην αναβάθμιση του δικτύου των ποδηλατόδρομων προχωρά ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ήδη από την 01/02 άρχισαν παρεμβάσεις στους ποδηλατόδρομους στη δυτική πλευρά της πόλης.

Συγκεκριμένα, ξεκινούν εργασίες για την κατασκευή ποδηλατόδρομου διπλής κατεύθυνσης πλήρους διαχωρισμένου από τη μηχανοκίνητη κυκλοφορία στις οδούς Κουντουριώτου, Σαλαμίνος, Πολυτεχνείου και Αναγεννήσεως. Το έργο, που είναι προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται πλήρως από το ΕΣΠΑ, περιλαμβάνει επίσης σε δεύτερη φάση την κατασκευή ποδηλατόδρομου 1,3 χλμ στην οδό Παπάφη από το ύψος της οδού Κλεάνθους έως την οδό Καυτανζόγλου.

Αξιολόγηση για τους πιλοτικούς ποδηλατόδρομους

Σε ό,τι αφορά τον προσωρινό ποδηλατόδρομο της Κωνσταντίνου Καραμανλή καταδείχθηκαν μικρά επίπεδα χρήσης παρά τις προωθητικές ενέργειες του Δήμου για τη χρήση του. Η χαμηλή ροή κινουμένων ποδηλάτων και ο μη πλήρης διαχωρισμός του προσωρινού ποδηλατόδρομου από τη γενική κυκλοφορία οδήγησαν σε συχνές παραβιάσεις του από παράνομη στάθμευση. Η αύξηση της κυκλοφορίας στη νέα κανονικότητα μετά το lockdown σε όλους τους βασικούς άξονες της πόλης -και στην Κωνσταντίνου Καραμανλή- σε συνδυασμό με τη χαμηλή χρήση του ποδηλατόδρομου επέτεινε τη μη ισόρροπη λειτουργία του.

Αντιθέτως ο ποδηλατόδρομος της Λεωφόρου Νίκης είχε σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας του με παράλληλη διευκόλυνση στην κίνηση των πεζών, που έχουν στη διάθεσή τους υπερδιπλάσιο χώρο.

Στο πλαίσιο των παραπάνω θα υπάρξει εισήγηση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για την αναστολή λειτουργίας του πιλοτικού ποδηλατόδρομου στην Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Την ίδια ώρα ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει: α) τις ενέργειες για την αναίρεση των συνθηκών που οδήγησαν στη μη εμφάνιση της ζήτησης ποδηλάτων και β) την πολιτική του για αύξηση των υποδομών ποδηλατοδρόμων, ώστε να αυξηθεί το επίπεδο χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).