• Home
  • Θεσσαλονίκη
  • Σειρά στην ΕΡΤ γίνεται η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης

Σειρά στην ΕΡΤ γίνεται η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης

Σειρά στην ΕΡΤ θα γίνει η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, που κατέστρεψε το ιστορικό της κέντρο το 1917. Το σενάριο παίρνει έμπνευση από το βιβλίο της συγγραφέως Βεατρίκης Σαΐας-Μαγρίζου με τίτλο «Το βραχιόλι της φωτιάς».

Το βραχιόλι της φωτιάς – η υπόθεση του βιβλίου

Tο δραματικό οδοιπορικό μιας εβραϊκής οικογένειας στις ζοφερές στιγμές του εικοστού αιώνα. Η θυελλώδης ιστορία του μικρού Ιωσήφ, όπως την καταγράφει ένα νυχτερινό παραμύθι: Θεσσαλονίκη, 1917. Οι φλόγες ζώνουν την εβραϊκή συνοικία. Η Μπενούτα με τα παιδιά της βρίσκονται στο σπίτι. Ένας Τσιγγάνος, ο Αγγελής, τους διασώζει την τελευταία στιγμή. Τους μεταφέρει στον καταυλισμό του, μακριά απ’ τον όλεθρο. Μεγάλο μέρος της πόλης καταστρέφεται. Ένα πολύτιμο κόσμημα σώζεται. Ένα κειμήλιο που συνδέει ανθρώπους και γεγονότα. Εβραίους και Τσιγγάνους. Δυο λαούς με διαφορετική κοσμοαντίληψη αλλά με πεπρωμένο κοινό. Πόλεμος, ναζιστική θηριωδία, Άουσβιτς. Οι σκληρές σελίδες του Ολοκαυτώματος. Η οδύσσεια ενός βραχιολιού.

Βρες το βιβλίο εδώ με έκπτωση 32%.

Τι ξέρουμε ως τώρα για την σειρά

Το σενάριο υπογράφει ο Νίκος Απειρανθίτης, ο οποίος υπογράφει και τις επιτυχίες “Καρτ Ποστάλ” και “Τα καλύτερά μας χρόνια”. Τη σκηνοθεσία θα αναλάβει ο βραβευμένος Γιώργος Γκικαπέππας.

Όπως αποκάλυψε ο Γιώργος Σκρομπόλας στο MEGA Καλημέρα, τρεις αγαπημένοι ηθοποιοί αναλαμβάνουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στη νέα σειρά Ο λόγος για τη Νένα Μεντή, το Νίκος Ψαρράς και τον Θάνο Τοκάκη.

Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917

Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, μέσα σε 32 μόλις ώρες, κατόρθωσε να αλλοιώσει για πάντα το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, κάηκαν 9500 σπίτια και έμειναν άστεγοι περισσότεροι από 70000 άνθρωποι.

Η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου απαγόρευσε την ανοικοδόμηση της πόλης μέχρι να εγκριθεί ένα σύγχρονο σχέδιο πόλης. Ο τότε υπουργός συγκοινωνιών Αλέξανδρου Παπαναστασίου ίδρυσε την «Διεθνή Επιτροπή Νέου Σχεδίου Θεσσαλονίκης» με πρόεδρο τον Ερνέστ Εμπράρ, για την εκπόνηση ρυμοτομικού σχεδίου. Ο Εμπράρ με τη βοήθεια των Άγγλων αρχιτεκτόνων E. Mawson και J. Pleyber και των Ελλήνων αρχιτεκτόνων Α. ΓκίνηΑριστοτέλη Ζάχου και Κωνσταντίνου Κιτσίκη, συνέλαβε και ανέπτυξε ένα σχέδιο που έγινε γνωστό ως Σχέδιο Εμπράρ . Το σχέδιο δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί πλήρως, διότι υπέστη πολλές μεταβολές μετά από πιέσεις μεγαλοϊδιοκτητών. Ήταν, όμως, μια μεγάλη βελτίωση στην προγενέστερη οικιστική κατάσταση της πόλης και της έδωσε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή ρυμοτομία και όψη.