• Home
  • Tips
  • Στο ΣΙGΜΑ το casual dining συναντά την ιστορία της Θεσσαλονίκης

Στο ΣΙGΜΑ το casual dining συναντά την ιστορία της Θεσσαλονίκης

S hotel ΣΙGΜΑ Θεσσαλονίκη

Πώς θα σου φαινόταν αν έβγαινες για φαγητό και κάτω από τα πόδια σου βρισκόταν ένας αρχαιολογικός χώρος; Κι όμως, η ανέγερση ενός νέου ξενοδοχείου στην Καλαποθάκη έφερε στην επιφάνεια μέρος του οχυρωματικού παραθαλάσσιου τείχους της Θεσσαλονίκης. Καλώς ήρθατε στο ΣΙGΜΑ, εκεί όπου το casual dining συναντά την ιστορία της πόλης.

Λίγες ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά του 2022 άνοιξε στην Θεσσαλονίκη το εστιατόριο – all day café bar ΣΙGMA. Το γυάλινο δάπεδό του επιτρέπει στους επισκέπτες να θαυμάσουν, μεταξύ άλλων, μέρος του παραθαλάσσιου τείχους της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, όσοι το επισκεφτούν για φαγητό θα έχουν την τύχη να γευτούν νέους αυθεντικούς συνδυασμούς, που αντλούν την έμπνευσή τους στις παραδόσεις της Μεσογείου. Το μενού και η κάβα απτελούν ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και ιστορίας, όπως η ίδια η Θεσσαλονίκη. Συνδυάζουν ιδέες και επιρροές από διαφορετικές κουλτούρες, συνδέουν τη φύση με τον αστικό πολιτισμό και προτείνουν μία οικουμενική γαστρονομία, όπου η αληθινή γεύση έχει τον τελευταίο λόγο.

Ο αρχαιολογικός χώρος στην Καλαποθάκη

Από αρχαιολογικής άποψης η περιοχή πέριξ του S Hotel είναι πλούσια σε αρχαιολογικές αποκαλύψεις με ευρήματα που χρονολογούνται από τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια (4ος-6ος αιώνας μ.Χ.) έως και την περίοδο της όψιμης τουρκοκρατίας.

Στα πλέον σημαντικά εντάσσεται τμήμα της αρχικής κατασκευαστικής φάσης της παραθαλάσσιας οχύρωσης, που ξεκίνησε στο πρώτο μισό του 7ου αιώνα, μετά τους τρομερούς σεισμούς του 620-630 μ.Χ. Αμέσως μετά την κατασκευή της πρώτης φάσης του θαλάσσιου τείχους τοποθετείται η ανέγερση της βασιλικής, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Εκεί βρέθηκαν και 9 καλυβίτες – κεραμοσκεπείς τάφοι, που εμπεριείχαν παιδικές, κυρίως, ταφές.

Η β’ κατασκευαστική φάση του τείχους

Στα Μεσοβυζαντινά χρόνια (10ος αιώνας μ.Χ.) το θαλάσσιο τείχος γνωρίζει την β’ κατασκευαστική του φάση, με μία επέκταση στο πλάτος του και την προσθήκη ενός πύργου. Η ενίσχυση τοποθετείται στην περίοδο αυτή, μετά την τρομερή καταστροφή της Θεσσαλονίκης από τους  Σαρακηνούς το 904. Μια καταστροφή που επήλθε εξαιτίας της αδυναμίας του ανίσχυρου κατασκευαστικά θαλάσσιου τείχους να αντισταθεί στην ορμή των εισβολέων.

Από τους Σαρακηνούς φαίνεται να καταστράφηκε ο ναός που εντοπίστηκε στον χώρο, ο οποίος όμως συνέχισε να θεωρείται ιερός χώρος. Σε αυτόν διαμορφώθηκε νεκροταφείο, στο οποίο εντοπίστηκαν 20 συνολικά τάφοι. Οι περισσότεροι είναι κτιστοί κιβωτιόσχημοι, ενώ βρέθηκε και μία ενεπίγραφη μαρμάρινη σαρκοφάγος. Όλες οι ταφές χρονολογούνται στον 13ο-14ο αιώνα μ.Χ.

Η κατάρα της σαρκοφάγου

Η μονολιθική σαρκοφάγος από λαξευμένο μάρμαρο που βρέθηκε στον χώρο περιλαμβάνει μία επιγραφή με ελληνικούς χαρακτήρες. Σε αυτήν έχει χαραχθεί η τελευταία επιθυμία του Μομάλιου. Ο ίδιος ζητά να μην διαταραχθεί ο αιώνιος ύπνος του και επιζητεί την κατάρα των 318 μαρτύρων για τον όποιο πιθανό δράστη. Πρόκειται, πιθανώς, για μια συνηθισμένη επίκληση που ενδέχεται να προφυλάσσει από κάθε μεταθανάτια περιπέτεια τον ιδιοκτήτη της σαρκοφάγου.

S-hotel ένα heritage hotel στην Θεσσαλονίκη

Το S-Hotel επαναπροσδιορίζει τον όρο Heritage Hotel, καθώς ενσωματώνει στο κτίριό του έναν σημαντικό in situ αρχαιολογικό χώρο και τον συνδέει με την πόλη και τους επισκέπτες της. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη για το κοινό, έτσι ώστε να θαυμάσουν το μέρος του τείχους που εκτείνεται κάτω από την πλατεία Ελευθερίας, αλλά είναι ορατό μόνο εδώ κάτω από το lobby του ξενοδοχείου.

ΣΙGMA

Καλαποθάκη 5 | Θεσ/νίκη T.K. 546 24.

Τηλ. κρατήσεων +30 2310 223 334

Facebook page

Instagram profile

Χρήσιμο tip: Οι φωτογραφίες και τα video έχουν ληφθεί με το Xiaomi Mi11 Lite.

Discover more from Thesstips

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading