• Home
  • Ιστορία
  • Η θλιβερή ιστορία πίσω από το Ινδικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης

Η θλιβερή ιστορία πίσω από το Ινδικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης

Ινδοί στρατιώτες

Το Ινδικό νεκροταφείο του Χαρμάν Κιόι είναι το μοναδικό Ινδικό νεκροταφείο στην Ελλάδα. Βρίσκεται στην περιοχή του Δενδροποτάμου στην δυτική Θεσσαλονίκη και μετρά έναν αιώνα ζωής. Πρόκειται για το δεύτερο συμμαχικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, μαζί με αυτό του Ζέιτενλικ. Ποια είναι όμως η ιστορία του;

Οι Ινδοί στρατιώτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Πρόκειται για ένα στρατιωτικό συμμαχικό νεκροταφείο που δημιουργήθηκε για τους πεσόντες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το νεκροταφείο βρίσκεται στην οδό Μοναστηρίου κοντά στο στρατόπεδο Ζιάκα, μερικά χιλιόμετρα μακριά από το πιο γνωστό συμμαχικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, αυτό του Ζέιτενλικ. Και εδώ θα αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν ενταφιάστηκαν όλοι οι στρατιώτες στο μεγάλο συμμαχικό νεκροταφείο. Η πιο πιθανή απάντηση είναι γιατί οι κάποιοι στρατιώτες πολύ απλά δεν ήταν Χριστιανοί.

Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οι συμμαχικές δυνάμεις των Γάλλων και των Άγγλων κατέφτασαν στην χώρα μας για να ενισχύσουν τα ελληνικά στρατεύματα απέναντι στους Τούρκους και τους Βούλγαρους. Οι δύο μεγάλοι στρατοί αξιοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τις αποικίες τους στην Ασία και την Αφρική, φέρνοντας άντρες από κάθε γωνιά των δύο ηπείρων. Ο αγγλικός στρατός έφερε στην Θεσσαλονίκη μεγάλο αριθμό Ινδών, που από την πρώτη στιγμή ξεχώρισαν με το παρουσιαστικό τους.

Με την λήξη του πολέμου ήρθε και η ώρα του απολογισμού. Εκατοντάδες Ινδοί έχασαν την ζωή τους και ο Βρετανικός στρατός ανέλαβε τον ενταφιασμό και την απόδοση τιμών στους νεκρούς. Κάνοντας ένα μεγάλο βασικό λάθος οι Βρετανοί κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νεκροταφείο που όμοιό του δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο. Κι αυτό γιατί πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχει ινδουιστικό νεκροταφείο, ούτε κάποιο στο οποίο να ενταφιάζονται άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών. Η Ινδουιστική παράδοση χρησιμοποιεί την καύση για τους νεκρούς, ενώ η Μουσουλμανική θρησκεία τον ενταφιασμό. Οι Άγγλοι όμως έθαψαν αρκετούς Ινδουιστές, ενώ έκαψαν μαζικά πτώματα τόσο Ινδουιστών όσο και Ινδών άλλων θρησκευμάτων.

«Ο Αλλάχ συγχωρεί, συγχωρεί στο τέλος»

Έτσι, στο νεκροταφείο του Χαρμάν κιόι (έτσι ονομαζόταν η περιοχή εκείνη την περίοδο) ενταφιάστηκαν 384 Ινδουιστές, 107 Μουσουλμάνοι, 26 Σιχ και 1-3 Χριστιανοί. Στο βόρειο μέρος του νεκροταφείου βρίσκεται ένα μνημείο που περιέχει την στάχτη 220 ανδρών και ένα δεύτερο αφιερωμένο στη μνήμη των 130 αγνοούμενων Ινδών που πολέμησαν στην ξηρά, καθώς και 33 που χάθηκαν στην θάλασσα. Στους τάφους που θα συναντήσει κανείς σήμερα στο νεκροταφείο οι περισσότερες επιγραφές είναι στα Αραβικά (παρόλο που σε κάποιους τάφους βρίσκονται θαμμένοι Ινδουιστές) με την πιο συνηθισμένη επιγραφή να αναφέρει «Ο Αλλάχ συγχωρεί, συγχωρεί στο τέλος». Σε έναν από τους ελάχιστους τάφους των Σιχ χρησιμοποιείται η διάλεκτος Punjabi για να αποδώσει «νίκη στον μεγάλο γκουρού».

Mandatory Credit: Photo by Historia/Shutterstock (9816467a) Christmas Greeting 1916 From the Historic Group of Allied Forces Stationed at Thessaloniki Greece the Base For Operations Against Pro-german Bulgaria Which Ended in the Establishment of the Macedonian Or Salonika Front. the Forces Pictured Include British French French Colonial (west African Annamites From Vietnam Zouaves) Greek and Indian Soldiers. Unattributed Postcard Thessaloniki, Greece – Allied Troops in 1916

Μεγαλύτερος εχθρός η ελονοσία

Ο πόλεμος κόστισε την ζωή σε πολλούς ανθρώπους, η επιγραφή στην είσοδο του νεκροταφείου όμως μάς αναφέρει τον μεγαλύτερο εχθρό της εποχής. Για πάνω από τους μισούς θανάτους του Βρετανικού στρατού ευθυνόταν η ελονοσία. Οι υπόλοιπες επιγραφές δείχνουν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των Ινδών που κλήθηκαν να υπηρετήσουν στον Βρετανικό στρατό. Άνθρωποι φτωχοί και αγράμματοι από τις χαμηλότερες Ινδικές κάστες. Στις πλάκες τους αναγράφονται παρατσούκλια με τα οποία τους αποκαλούσαν ή θεότητες τις οποίες λάτρευαν. Οι άνθρωποι αυτοί, σε αντίθεση με τον μικρό αριθμό των έμπειρων Ινδών πολεμιστών, χρησιμοποιήθηκαν για να κουβαλούν όπλα και πολεμοφόδια, καθώς και για να φροντίζουν τα ζώα.

Το Ινδικό νεκροταφείο του Χαρμάν Κιόι σήμερα έχει ενταχθεί στο υπερταμείο και περιμένει…αγοραστή.

Λάτρης της ιστορίας της Θεσσαλονίκης; Βρες σχετικά βιβλία σε μοναδικά web offers.