• Home
  • Ιστορία
  • Η θλιβερή ιστορία πίσω από το Ινδικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης

Η θλιβερή ιστορία πίσω από το Ινδικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης

Ινδικό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης

Το Ινδικό νεκροταφείο του Χαρμάν Κιόι είναι το μοναδικό Ινδικό νεκροταφείο στην Ελλάδα. Θα το βρεις στην περιοχή του Δενδροποτάμου στην δυτική Θεσσαλονίκη και μετρά ήδη έναν αιώνα ζωής. Αποτελεί το δεύτερο συμμαχικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, μαζί με αυτό του Ζέιτενλικ. Ποια είναι όμως η ιστορία του;

Οι Ινδοί στρατιώτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Το Ινδικό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης αποτελεί τον χώρο ανάπαυσης των πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το νεκροταφείο είναι στην οδό Μοναστηρίου κοντά στο στρατόπεδο Ζιάκα, μερικά χιλιόμετρα μακριά από το πιο γνωστό συμμαχικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, αυτό του Ζέιτενλικ. Για ποιον λόγο οι Ινδοί δεν είναι μαζί με τους υπόλοιπους στρατιώτες στο συμμαχικό νεκροταφείο; Η πιο πιθανή απάντηση είναι γιατί οι στρατιώτες δεν ήταν Χριστιανοί.

Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οι συμμαχικές δυνάμεις των Γάλλων και των Άγγλων έφτασαν στην Ελλάδα προς ενίσχυση των ελληνικών στρατευμάτων απέναντι στους Τούρκους και τους Βούλγαρους. Οι δύο μεγάλοι στρατοί αξιοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τις αποικίες τους στην Ασία και την Αφρική, φέρνοντας άντρες από κάθε γωνιά των δύο ηπείρων. Ο αγγλικός στρατός έφερε στην Θεσσαλονίκη μεγάλο αριθμό Ινδών, που από την πρώτη στιγμή ξεχώρισαν με το παρουσιαστικό τους.

Με την λήξη του πολέμου ήρθε και η ώρα του απολογισμού. Εκατοντάδες Ινδοί έχασαν την ζωή τους και ο Βρετανικός στρατός ανέλαβε τον ενταφιασμό και την απόδοση τιμών στους νεκρούς. Κάνοντας ένα μεγάλο βασικό λάθος οι Βρετανοί δημιούργησαν ένα νεκροταφείο που όμοιό του δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο. Κι αυτό γιατί πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχει ινδουιστικό νεκροταφείο. Η Ινδουιστική παράδοση χρησιμοποιεί την καύση για τους νεκρούς, ενώ η Μουσουλμανική θρησκεία τον ενταφιασμό. Οι Άγγλοι όμως έθαψαν αρκετούς Ινδουιστές, ενώ έκαψαν μαζικά πτώματα τόσο Ινδουιστών όσο και Ινδών άλλων θρησκευμάτων.

«Ο Αλλάχ συγχωρεί, συγχωρεί στο τέλος»

Έτσι, στο νεκροταφείο του Χαρμάν κιόι (έτσι ονομαζόταν η περιοχή εκείνη την περίοδο) ενταφιάστηκαν 384 Ινδουιστές, 107 Μουσουλμάνοι, 26 Σιχ και 1-3 Χριστιανοί. Στο βόρειο μέρος του νεκροταφείου υπάρχει ένα μνημείο που περιέχει την στάχτη 220 ανδρών. Επιπλέον, ένα δεύτερο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 130 αγνοούμενων Ινδών που πολέμησαν στην ξηρά, καθώς και 33 που χάθηκαν στην θάλασσα. Στους τάφους οι περισσότερες επιγραφές είναι στα Αραβικά (παρόλο που σε κάποιους τάφους υπάρχουν Ινδουιστές) με την πιο συνηθισμένη επιγραφή να αναφέρει «Ο Αλλάχ συγχωρεί, συγχωρεί στο τέλος». Σε έναν από τους ελάχιστους τάφους των Σιχ θα δείτε τη διάλεκτο Punjabi, που αποδίδει «νίκη στον μεγάλο γκουρού».

Ινδικό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης
Mandatory Credit: Photo by Historia/Shutterstock (9816467a) Christmas Greeting 1916 From the Historic Group of Allied Forces Stationed at Thessaloniki Greece. The Base For Operations Against Pro-german Bulgaria Which Ended in the Establishment of the Macedonian Or Salonika Front. The Forces Pictured Include British French French Colonial (west African Annamites From Vietnam Zouaves) Greek and Indian Soldiers. Unattributed Postcard
Thessaloniki, Greece – Allied Troops in 1916

Μεγαλύτερος εχθρός η ελονοσία

Ο πόλεμος κόστισε την ζωή σε πολλούς ανθρώπους, η επιγραφή στην είσοδο του νεκροταφείου όμως μάς αναφέρει τον μεγαλύτερο εχθρό της εποχής. Πάνω από τους μισούς θανάτους του Βρετανικού στρατού προκάλεσε η ελονοσία. Οι υπόλοιπες επιγραφές δείχνουν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των Ινδών που υπηρέτησαν στον Βρετανικό στρατό. Άνθρωποι φτωχοί και αγράμματοι από τις χαμηλότερες Ινδικές κάστες. Στις πλάκες τους έχουν αναγραφεί παρατσούκλια με τα οποία τους αποκαλούσαν ή θεότητες τις οποίες λάτρευαν. Οι άνθρωποι αυτοί, σε αντίθεση με τον μικρό αριθμό των έμπειρων Ινδών πολεμιστών, κουβαλούσαν όπλα και πολεμοφόδια, φροντίζοντας παράλληλα τα ζώα.

Ινδικό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης

Το Ινδικό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης (Χαρμάν Κιόι) ανήκει στο υπερταμείο και περιμένει…αγοραστή.

Αν σε ενδιαφέρει η ιστορία και το παρελθόν της Θεσσαλονίκης, μπορείς να αναζητήσεις βιβλία σε web offer έως -70% με ένα κλικ!

Discover more from Thesstips

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading