Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο Πάπυρος Δερβενίου;

Ο Πάπυρος του Δερβενίου αποτελεί το αρχαιότερο σωζόμενο αναγνώσιμο «βιβλίο» της Ευρώπης. Υπολογίζουν ότι η χρονολογία του είναι μεταξύ 340 και 320 π.Χ.. Ωστόσο, το περιεχόμενό του αναπαράγει προγενέστερο κείμενο που μεταξύ 420 και 410 π.Χ..

Το εύρημα είναι κομβικής σημασίας για τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής θρησκείας και φιλοσοφίας. Αποδεικνύει την πρώιμη χρονολόγηση των Ορφικών ποιημάτων και προσφέρει μια ιδιαίτερη εκδοχή της Προσωκρατικής φυσικής. Αποτελεί, επίσης, παρακαταθήκη για όλη την ανθρωπότητα, καθώς αντανακλά οικουμενικές αξίες και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε πανανθρώπινα και διαχρονικά ερωτήματα (ερμηνεία του κόσμου, μεταθανάτια ζωή και τη συγκρότηση ευνομούμενων κοινωνιών).

Πότε ανακάλυψαν τον Πάπυρο του Δερβενίου;

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον Πάπυρο το 1962 στο Δερβένι Θεσσαλονίκης σε νεκρική πυρά τάφου. Διασώθηκε κατακερματισμένος, επειδή απανθρακώθηκε μερικώς. Η σημασία του ήταν εμφανής αμέσως για τον ανασκαφέα Πέτρο Θέμελη και κατόπιν για τον αρχαιολόγο Χαράλαμπο Μακαρόνα. Ο Πάπυρος αποτελεί την «σημαντικότερη νέα μαρτυρία για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και θρησκεία από την εποχή της Αναγέννησης». Παράλληλα είναι και «η πιο δύσκολη στην κατανόησή της».

Ο Πάπυρος Δερβενίου στον κατάλογο της Unesco «Μνήμη του Κόσμου»

Την 12 Δεκεμβρίου 2015 το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξένησε την επίσημη εκδήλωση για την εγγραφή του Παπύρου του Δερβενίου στον Διεθνή κατάλογο της UNESCO «MNHMH TOY KΟΣΜΟΥ» (UNESCO Memory of the World Register).

Θα βρεις τον πάπυρο του Δερβενίου στο Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης. Το έκθεμα αποτελεί έναν εκ των σημαντικότερων θυσαυρών που φιλοξενεί το μουσείο της πόλης μας. Σε αυτό το άρθρο θα βρεις τα τρία σπανιότερα εκθέματα που φιλοξενεί το ΑΜΘ.

charasynd
charasyndhttp://thesstips.gr
Introvert, foodie, and traveler. Born and raised in Thessaloniki, Greece. Thesstips is my personal blog where I post whatever I find beautiful and interesting.

Δες επιπλέον

Σχόλια

Advertismentspot_img

Most Popular

Discover more from Thesstips

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading