3 θησαυροί του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, δρ. Αγγελική Κουκουβού, γράφει για τρία σπουδαία αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου που δεν ήξερες την ιστορία τους.

Ο πάπυρος του Δερβενίου

Ο πάπυρος του Δερβενίου είναι ένα από τα πολυτιμότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, καθώς αποτελεί τον μοναδικό και αρχαιότερο αναγνώσιμο πάπυρο που έχουμε βρει σε ελληνικό έδαφος. Το 2015 εγγράφηκε στον κατάλογο της Unesco «Μνήμη του Κόσμου» ως το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης.

Θα μάθεις περισσότερα γι’αυτόν διαβάζοντας το σχετικό άρθρο του Thesstips.

Μετάλλιο Αθηνάς από επίσημο μακεδονικό άρμα

Χάλκινο διακοσμητικό εξάρτημα άρματος που απεικονίζει την Αθηνά στον τύπο της Προμάχου, δηλαδή με αιγίδα, κράνος και δόρυ. Θεσσαλονίκη, Διοικητήριο, 150-100 π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ΜΘ 17540. Φωτ. Ο. Κουράκης. © ΥΠΠΟΑ/ΑΜΘ

Το χάλκινο μετάλλιο με προτομή Αθηνάς (από ανασκαφή της πλατείας Διοικητηρίου στη Θεσσαλονίκη) αποτελεί ένα αριστουργηματικό δείγμα της ύστερης ελληνιστικής τέχνης (150-100 π.Χ.). Η απόδοση της μορφής της Αθηνάς ξεχωρίζει για τον δυναμισμό και την ένταση, ενώ έξοχη αντίθεση αποτελεί η γαλήνια μορφή της Μέδουσας που κοσμεί το μπροστινό μέρος του κράνους της θεάς. Μαζί με άλλες 4 χάλκινες διακοσμητικές κεφαλές ζώων που απεικόνιζαν πάνθηρες και σκύλους, αποτελούσαν τα διακοσμητικά στοιχεία ενός άρματος. Σίγουρα επρόκειτο για ένα όχημα πολυτελείας, προορισμένο για επίσημες τελετές και παρελάσεις. Αυτό το μοναδικής τέχνης αντικείμενο ανήκε πιθανότατα σε έναν επιφανή Μακεδόνα εταίρο ή κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Μαρμάρινες νεκρικές κλίνες του μακεδονικού τάφου της Ποτίδαιας

Μαρμάρινη νεκρική κλίνη με ζωγραφική διακόσμηση. Μακεδονικός τάφος Ποτίδαιας Χαλκιδικής, τέλη 4ου αι. π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ΜΘ 9747. Φωτ. Ο. Κουράκης. © ΥΠΠΟΑ/ΑΜΘ

Το 1984 οι αρχαιολόγοι βρήκαν στη θέση Πετριώτικα, νότια της αρχαίας Ποτίδαιας στη Χαλκιδική, ένα μονοθάλαμο μακεδονικό τάφο με δωρική πρόσοψη. Στο εσωτερικό του διασώθηκαν λίγα κτερίσματα που τον χρονολογούν γύρω στο 300 π.Χ. Το σημαντικότερο εύρημα του τάφου είναι δύο νεκρικές κλίνες. Στη μαρμάρινη πρόσοψή τους βλέπουμε ανάγλυφα και γραπτά στοιχεία, κατά μίμηση των αληθινών ξύλινων κλινών. Στα μέτωπα των κλινών η διακόσμηση διαθέτει τρεις ζώνες. Στην ανώτερη υπάρχει διονυσιακή σκηνή μέσα σε υπαίθριο ιερό της Αρτέμιδας. Υπάρχουν ημίγυμνες ανακεκλιμένες μορφές (Αφροδίτη, Μαινάδες, Παπποσιληνός, Διόνυσος, Αριάδνη, Έρωτας), καθώς και ζώα (χήνα, ελαφάκι, λεοπάρδαλη).

Στη μεσαία ζώνη υπάρχουν πέντε ζεύγη γρυπών που κατασπαράζουν ελάφια και στην κάτω ζευγάρια ζώων (λιοντάρια, ταύροι, πάνθηρες, αγριόχοιροι κ.ά.) δίπλα σε φυτικά κοσμήματα και κρατήρες. Στο κατώτερο μέρος των κλινών παριστάνονται δύο χαμηλά υποπόδια σε μαύρο βάθος. Τα θέματα της άνω και κάτω ζώνης αποδόθηκαν αποκλειστικά σχεδόν με καστανό περίγραμμα και περιορισμένη χρήση άλλων χρωμάτων (κόκκινο, γαλάζιο, κίτρινο). Αντίθετα, στη μεσαία ζώνη τα κύρια στοιχεία αποδίδονται με λεπτή εγχάραξη και η τελική απόδοση σχεδόν αποκλειστικά με χρώμα. Αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ζωγραφικής με την τεχνική της ξηρογραφίας. Ο ζωγράφος τους ήταν ένας αξιόλογος καλλιτέχνης που γνώριζε πολύ καλά την τεχνική του χρώματος, της προοπτικής, των συνιζήσεων και της φωτοσκίασης.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης info

Διεύθυνση: Μανώλη Ανδρονίκου 6, Θεσσαλονίκη 546 21.
Τηλέφωνο: 231 331 0201.

Ωράριο: Δευτέρα έως Κυριακή 8:00 – 20:00.

Εισιτήριο 8,00 € (μειωμένο: 4,00 €).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εισιτήρια και τις εκθέσεις μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΑΜΘ.

Πηγή

charasynd
charasyndhttp://thesstips.gr
Introvert, foodie, and traveler. Born and raised in Thessaloniki, Greece. Thesstips is my personal blog where I post whatever I find beautiful and interesting.

Δες επιπλέον

Σχόλια

Advertismentspot_img

Most Popular

Discover more from Thesstips

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading