• Home
  • Ιστορία
  • Το νομισματοκοπείο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης

Το νομισματοκοπείο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης

Το νομισματοκοπείο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης

Στο βορειοανατολικό τμήμα της αρχαίας Αγοράς, κοντά στο Ωδείο, ανακαλύφθηκε ένα κτίσμα, τμήμα του οποίου εκτείνεται κάτω από την οδό Ολύμπου. Τα ανασκαφικά ευρήματα προσδιορίζουν τον χώρο ως ένα νομισματοκοπείο, με ενδιαφέροντα ευρήματα που αναδεικνύουν την τεχνική της νομισματοκοπίας και τη συνάφειά της με την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Τι αποκάλυψε η ανασκαφή

Η ανασκαφή αποκάλυψε τέσσερις χαλκευτικούς κλίβανους και μήτρες πηλού για την παραγωγή χυτών δισκόμορφων «πετάλων», τα οποία χρησίμευαν ως νομίσματα. Η διαδικασία περιλάμβανε τον διαμοιρασμό κεριού σε πλάκες με κυκλικές βαθύνσεις, στη συνέχεια τον περιβλητισμό του κεριού από δεύτερη πλάκα, δημιουργώντας τον πυρήνα για τη χύτευση του μετάλλου. Έξι τέτοιες κατασκευές συνδέονταν μεταξύ τους με πηλό, δημιουργώντας ένα σύστημα για την παραγωγή 192 «πετάλων». Μετά την ψήση, το κερί έλιωνε, δημιουργώντας κενούς χώρους στα «πέταλα», που, μετά τη χύτευση του μετάλλου, εξελίσσονταν σε νομίσματα.

Οι μήτρες παρουσίαζαν πέντε διαφορετικά μεγέθη «πετάλων», αντιπροσωπεύοντας διάφορες υποδιαιρέσεις νομισμάτων. Το νομισματοκοπείο λειτούργησε για περίπου δύο αιώνες, από τα τέλη του 2ου/αρχές 3ου αι. μ.Χ. έως το τέλος της επίσημης δημόσιας λειτουργίας της αρχαίας Αγοράς στα τέλη του 4ου αι. μ.Χ.

Η παρουσία του νομισματοκοπείου αναδεικνύει τη σημασία της Θεσσαλονίκης στο διοικητικό σύστημα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, προσφέροντας περαιτέρω κατανόηση της οικονομικής και πολιτικής της ισχύος.

Πηγή

Εξερευνήστε την πολύπλοκη ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από συναρπαστικά βιβλία που είναι διαθέσιμα σε προσφορά! Πατήστε εδώ για να ανακαλύψετε περισσότερα και να εμβαθύνετε στο παρελθόν αυτής της φανταστικής πόλης.