• Home
  • Ιστορία
  • Το Μεσαιωνικό νεκροταφείο της Νέας Χαλκηδόνας

Το Μεσαιωνικό νεκροταφείο της Νέας Χαλκηδόνας

Μεσαιωνικό νεκροταφείο της Νέας Χαλκηδόνας

Λίθινοι σταυροί, κυκλικού τύπου, που φτάνουν μέχρι και τα δύο μέτρα ύψος. Μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερα απόκοσμη, ειδικά όταν πέφτει το ηλιοβασίλεμα. Το μεσαιωνικό νεκροταφείο της Νέας Χαλκηδόνας στην Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό νεκροταφείο Βογόμιλων σε ολόκληρη την χώρα.

Ποιοι ήταν οι Βογόμιλοι;

Τα στοιχεία που γνωρίζουμε για τη συγκεκριμένη χριστιανική αίρεση και τους πιστούς είναι λιγοστά. Όσα γνωρίζουμε, διασώζονται από μερικά κείμενα των διωκτών τους. Σύμφωνα με τον κ. Στάμκο, ο οποίος ερευνά το θέμα για περισσότερα από 25 χρόνια, εμφανίζονται στον χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης από τον 10ο αιώνα, ενώ μέσα στους επόμενους αιώνες εξαπλώνονται σε Βουλγαρία, Σερβία και Βοσνία.

Οι πιστοί της μπορεί να πιστεύουν στον Χριστό, ωστόσο χωρίζουν τον κόσμο σε δύο μέρη. Την αμαρτωλή Γη και τον Ουρανό του πραγματικού Θεού. Οι ίδιοι αποκαλούν τους εαυτούς τους καλούς Χριστιανούς. Δεν πιστεύουν στις εικόνες και δεν έχουν εκκλησίες, παρά μόνο μερικούς χώρους συνάθροισης. Ακολουθούν ασκητική ζωή, δεν τρώνε κρέας, δεν εργάζονται, ενώ θεωρούν αμαρτία ακόμη και την εκρίζωση φυτών.

Το μεσαιωνικό νεκροταφείο της Νέας Χαλκηδόνας

Το νεκροταφείο στην Νέα Χαλκηδόνα γλίτωσε από την καταστροφή μετά τον χαρακτηρισμό του το 1988, από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, ως μεσαιωνικό και διατηρητέο. Ο χώρος, εντούτοις δεν φυλάσσεται.

Σήμερα η εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου που βρίσκεται δίπλα του λειτουργεί μια φορά τον χρόνο, ενώ το εν λόγω νεκροταφείο έχει την ιδιαιτερότητα πως σ’ αυτό έχουν ταφεί πιστοί τριών δογμάτων: Βογόμιλοι, Ορθόδοξοι και Μουσουλμάνοι.

Δες στο google maps πού ακριβώς βρίσκεται.

Λάτρης της Θεσσαλονίκης και της ιστορίας της; Βρες βιβλία σχετικά με το παρελθόν της πόλης σε μοναδικά web offers, κάνοντας κλικ εδώ.