• Home
  • Ταξίδια
  • Στις Σπέτσες για διακοπές με το ποδήλατο

Στις Σπέτσες για διακοπές με το ποδήλατο

Σπέτσες διακοπές ποδήλατο

Στις Σπέτσες για διακοπές με το ποδήλατο; Και όμως. Το καταπράσινο νησί του Αργοσαρωνικού είναι ιδανικό για τους λάτρεις του ποδηλάτου. Αποτελεί μάλιστα έναν από τους πλέον bike friendly προορισμούς στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Σπέτσες φιλοξενούν κάθε χρόνο τον Ποδηλατικό Γύρο του νησιού, όπως επίσης και τον αγώνα τριάθλου Spetsathlon. Επίσης, είναι από τα ελάχιστα μέρη στην χώρα που τα αυτοκίνητα δεν είναι ευπρόσδεκτα. Αντιθέτως, τα ποδήλατα και τα υπόλοιπα δίκυκλα ευδοκιμούν. Πρόσφατα έγιναν δεκτά και τα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Μπορείς να φέρεις το δικό σου ή να νοικιάσεις ένα από τα καταστήματα ενοικίασης που θα βρεις στην πρωτεύουσα. Θα σου πρότεινα να νοικιάσεις ένα ηλεκτρικό. Ο γύρος του νησιού είναι γύρω στα 25χλμ., διαθέτει όμως μερικά δύσκολα κομμάτια που ίσως δυσκολέψουν έναν αρχάριο. Η υποβοήθηση σε αυτήν την περίπτωση θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμη.

Σε περίπτωση που επιλέξεις να κάνεις τον γύρο, θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφτείς μερικές από τις ωραιότερες παραλίες. Μπορείς βέβαια να κινηθείς αποκλειστικά στο κέντρο και να πας σε αυτές με το λεωφορείο που εκτελεί τακτικά δρομολόγια προς και από τις παραλίες.

Ποδηλατάδα στις Σπέτσες

Η διαδρομή ξεκινά από το Νέο Λιμάνι, τη Ντάπια. Από εκεί συνεχίζουμε την βόλτα μας προς το Παλιό ΛΙμάνι, παράλληλα με τα αρχοντικά των παλιών καπεταναίων. Στον φυσικό κόλπο που του Παλιού Λιμανιού συνυπάρχουν ο Άγιος Μάμας, ο Άγιος Νικόλαος, ψαροταβέρνες και clubs, καθώς και οι παραδοσιακοί ταρσανάδες και καραβομαραγκοί. Αν συνεχίσετε την διαδρομή, ο ίδιος δρόμος ανηφορίζει στο Άλσος του Πολεμικού Ναυτικού, περνάει από την Παναγιά της Αρμάτας και καταλήγει στο Φάρο. Εκεί θα δείτε τα σιδερένια γλυπτά της Ναταλίας Μελά, που έχει κάνει και το άγαλμα της Μπουμπουλίνας (μπροστά από το Ποσειδώνιο). Στην επιστροφή μην βάλετε GPS. Αντιθέτως, χαθείτε μέσα στα στενά και ανακαλύψτε τα αμέτρητα αρχοντικά με τις πανέμορφες αυλές τους.

Ο γύρος του νησιού με ποδήλατο

Ξεκινάμε για τον γύρο των Σπετσών, λοιπόν. Φεύγοντας από το κέντρο η πρώτη στάση θα είναι στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή. Η Σχολή λειτούργησε για δεκαετίες ως πρότυπο κολλέγιο – οικοτροφείο και αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικότερα εκπαιδευτικά κέντρα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, αλλά και των Βαλκανίων. Σήμερα η βιβλιοθήκη του περιλαμβάνει πάνω από 5.000 βιβλία, ενώ διαθέτει και cafe ανοικτό για το κοινό.

Έπειτα συνεχίζουμε για κάποια παραλία. Οι επιλογές για μπάνιο είναι απλά αμέτρητες. Από το Λιγονέρι και τον Βρέλλο, μέχρι την Ζωγεριά και την Αγία Παρασκευή, θα συναντήσεις γαλαζοπράσινα νερά, πεύκα και κάποιες σπηλιές. Οι πρόσβαση στις περισσότερες είναι εύκολη, ενώ για κάποιες άλλες θα πρέπει να αφήσεις το ποδήλατο και να κατέβεις με τα πόδια. Αξίζει όμως τον κόπο.

Εξίσου γνωστές είναι η παραλία των Αγίων Αναργύρων, καθώς και η Ξυλοκέριζα. Η συμβουλή μου είναι κατά την διάρκεια της διαδρομής να δεις από ψηλά ποια προτιμάς και έπειτα να την επισκεφτείς. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως πχ. στην Αγία Μαρίνα, θα βρεις και beach bars για να ξαπωστάσεις. Οι ελεύθερες παραλίες όμως, είναι πολλές περισσότερες και περιμένουν να τις ανακαλύψεις.

Τέλος, επιστροφή στο κέντρο των Σπετσών. Μπορείς να επιστρέψεις το ποδήλατο που νοίκιασες ή απλά να επιστρέψεις στο ξενοδοχείο σου, για να ξεκουραστείς.

Η διαδρομή στο μεγαλύτερο μέρος της δεν έχει δυσκολίες, ακόμα και για έναν αρχάριο ποδηλάτη. Η θέα προς τους κόλπους και τις παραλίες των Σπετσών θα σε ανταμείψει. Το νησί είναι καταπράσινο και οι θάλασσες κρυτστάλλινες. Από ψηλά επίσης, θα μπορέσεις να δεις και τα ιστιοφόρα που δένουν στα ανοικτά του νησιού. Στις Σπέτσες για διακοπές με το ποδήλατο, επομένως!

Τι άλλο να κάνετε στις Σπέτσες

  • Όποιος πηγαίνει στο νησί, οφείλει να επισκεφθεί το μουσείο της Μπουμπουλίνας. Το 300 ετών αρχοντικό είναι ανοιχτό στο κοινό.
  • Δοκίμασε αμυγδαλωτά. Η βάση περιέχει αλεσμένα ασπρισμένα αμύγδαλα, λίγη ζάχαρη και ασπράδι αβγού. Έπειτα, εμπλουτίζονται με πολύ ανθόνερο. μέλι, ελάχιστο σιμιγδάλι (ή τριμμένη φρυγανιά) και αρωματίζονται με γαρύφαλλο, κανέλα, βανίλια, αλλά και με ξύσμα εσπεριδοειδών ή εσάνς πικραμύγδαλου. Σε κάποια ζαχαροπλαστεία μπορείς να τα δοκιμάσεις πριν τα αγοράσεις, έτσι θα διαλέξεις όποια είναι πιο κοντά στο γούστο σου.
  • Θα φας θαλασσινά. Σε οποιοδήποτε εστιατόριο τα ψάρια είναι ολόφρεσκα.
  • Μια επίσκεψη στο Poseidonion. Το πλέον επιβλητικό ξενοδοχείο των Σπετσών, δημιούργημα του ευπατρίδη ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1914 και έκτοτε παραμένει σημείο αναφοράς.

Πώς θα πάω στις Σπέτσες;

Καθημερινά από τον Πειραιά με Ιπτάμενα Δελφίνια και Catamaran, τα οποία μεταφέρουν μόνο επιβάτες. Τα πλοία αναχωρούν από την ακτή Τσελέπη, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην Πύλη Δ.

Από το Πόρτο Χέλι με Ιπτάμενα Δελφίνια και Catamaran.

Από το ΚΤΕΛ Κηφισού με το ΚΤΕΛ Αργολίδος. Υπάρχει ανταπόκριση από το Κρανίδι για Κόστα με άλλο λεωφορείο και έπειτα παίρνετε ferry boat.

Αν έχετε δικό σας αυτοκίνητο η διαδρομή από Αθήνα για Σπέτσες (Κόστα) είναι περίπου τρεις (3) ώρες. Στην Κόστα υπάρχουν parking για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας (τηλ. parking 27540 57256). Στο νησί δεν περνάνε αυτοκίνητα.

Από την Κόστα το λιμάνι των Σπετσών, την Ντάπια και απέχει μόλις 1,5 μίλι από αυτές.

Θερμές ευχαριστίες στον Δήμο Σπετσών και την ομάδα Gr_events για την ξεχωριστή εμπειρία στο νησί.

Για τη λήψη φωτογραφιών χρησιμοποιήθηκε το Xiaomi mi11 lite.