• Home
  • Shopping
  • Αυτά είναι τα καλύτερα βιβλία του 2023

Αυτά είναι τα καλύτερα βιβλία του 2023

person reading book and holding coffee

Καλωσορίζουμε το 2024 με μια αναδρομή στα καλύτερα βιβλία που μας χάρισε το περασμένο έτος. Από συναρπαστικά μυθιστορήματα μέχρι εμπνευσμένες μελέτες, η χρονιά που μας πέρασε άφησε πολλά αξέχαστα λογοτεχνικά έργα. Ετοιμαστείτε να εξερευνήσουμε μαζί τα λογοτεχνικά διαμάντια που έλαμψαν το 2023!

Όλες μου οι σχιζοφρένειες – Esmé Weijun Wang

Γραμμένο με την αμεσότητα κάποιου που παλεύει με τις επιπτώσεις της χρόνιας ψυχικής ασθένειας. Tο Όλες μου οι σχιζοφρένειες είναι ένα προσωπικό, συγκινητικό βιβλίο που φτάνει μέχρι τον πυρήνα του θέματος που πραγματεύεται. Η σχιζοφρένεια δεν είναι μία και μοναδική, ενιαία διάγνωση. Γι αυτό η συγγραφέας δεν γράφει μόνο για όσους συμπάσχουν μαζί της, αλλά και για όσους θέλουν να την κατανοήσουν. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ.

Η τριλογία της Κοπεγχάγης – Ditlevsen Tove

Η Τριλογία της Κοπεγχάγης αναγνωρίζεται σήμερα ως το αριστούργημα της Tove Ditlevsen. Αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές φωνές της δανέζικης λογοτεχνίας του 20ού αιώνα και πρωτοπόρου της εξομολογητικής γραφής. Η Παιδική ηλικία (1967) αφηγείται την ιστορία ενός «απροσάρμοστου» παιδιού που μεγαλώνει σε μια εργατική γειτονιά της Κοπεγχάγης. Τα Νιάτα (1967) περιγράφουν τις πρώτες εμπειρίες μιας νεαρής γυναίκας στα άγνωστα εδάφη της σεξουαλικότητας, της εργασίας και της αυτονομίας. Στην Εξάρτηση (1971), η Ditlevsen συνεχίζει να αυτοβιογραφείται μιλώντας για τους τέσσερις γάμους της. Η αφηγήτρια, με χιούμορ και μελαγχολία, παλεύει διαρκώς στην πολυτάραχη ζωή της να συμφιλιώσει τη συγγραφική της κλίση με ρόλους διαδοχικούς και αντιμαχόμενους. Κόρη, σύζυγος, μητέρα, εξαρτημένη. Η Ditlevsen γράφει για τη γυναικεία εμπειρία και ταυτότητα με ζωντάνια και εξαιρετικά σύγχρονο τρόπο, που συνομιλεί με τις φεμινιστικές αναζητήσεις του 21ου αιώνα.

Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν – Betty Smith

Είναι 1912. Η Φράνσι Νόλαν είναι 11 χρονών και ζει στη γειτονιά του Γουίλιαμσμπεργκ στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης με την οικογένειά της: τον αδελφό της, τον Κορνήλιο («Νήλι») και τους γονείς τους, τον Τζόνι και την Κέιτι, παιδιά μεταναστών από την Ιρλανδία και την Αυστρία αντίστοιχα. Η οικογένεια ζει από τα χρήματα που κερδίζει η Κέιτι ως καθαρίστρια, που είναι αποφασισμένη να προσφέρει στα παιδιά της μια καλύτερη τύχη, και ό,τι λίγα βγάζουν τα παιδιά κάνοντας διάφορες δουλειές∙ δεν μπορούν να βασιστούν στον πατέρα, που είναι αλκοολικός και δεν στεριώνει σε δουλειά. Για να ξεφύγει από τον περιορισμένο, φτωχό κόσμο της, η Φράνσι καταφεύγει στη φαντασία της και την αγάπη της για τα βιβλία. Ένα μεγάλο αμερικάνικο κλασικό, πολυδιαβασμένο και πολυμεταφρασμένο. Μια αειθαλής ιστορία ενηλικίωσης.

Αμερικανική αγωγή – Lerner Ben

Τέλη της δεκαετίας του ’90 και, παρά το υποτιθέμενο «τέλος της Ιστορίας» και το θρίαμβο του φιλελευθερισμού, τα νεαρά αρσενικά της βαθιάς Αμερικής δείχνουν αποπροσανατολισμένα. Ο εκνευρισμός είναι διάχυτος, οι ρωγμές εμφανείς. Επικρατεί ο φόβος ότι μια μεγάλη βία όπου νά ’ναι θα ξεσπάσει. Ο Άνταμ Γκόρντον, τελειόφοιτος του Λυκείου της Τοπήκα, προσπαθεί να μάθει πώς ένα αγόρι γίνεται άντρας. Μέσα απ’ τους αγώνες ρητορικής, τις μονομαχίες ραπ αυτοσχεδιασμού, τις ψυχαναλυτικές συνεδρίες, ο Άνταμ έχει προλάβει να καταλάβει πως η γλώσσα δεν είναι εργαλείο χαλιναγώγησης της βίας. Η γλώσσα είναι όπλο. Ανενδοίαστα εξομολογητική και απροκάλυπτα πολιτική, η Αμερικανική αγωγή παρουσιάζει την ιστορία μιας οικογένειας σε μια εποχή σιωπηρών τεκτονικών μετατοπίσεων, μια ακτινογραφία της κουλτούρας της τοξικής αρρενωπότητας, και μια αρχαιολογία της ανόδου της νέας Δεξιάς, αναζητώντας χαμηλόφωνα έναν τρόπο ώστε να μάθουν οι άνθρωποι «και πάλι, αργά-αργά, πώς να μιλούν, μέσα στο γενικό σφυροκόπημα».

Ο Μάγος – Colm Tóibín

Μία οικογένεια γεμάτη αντιφάσεις, συγκρούσεις και απώλειες με έναν πατέρα διχασμένο ανάμεσα σε επιθυμία και καθήκον, προσωπική δημιουργία και γονεϊκότητα, ιδιωτικότητα και δημόσια εικόνα. Μέσα από τη συναρπαστική περιπλάνηση των Mann, ο Tóibín αφηγείται με αξιοθαύμαστη μαεστρία τα γεγονότα του δραματικότερου αιώνα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ένα συνθετικό, συγγραφικό επίτευγμα που ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στο ιδιωτικό και το παγκόσμιο κάθε στιγμή.

Τα καλύτερα βιβλία του 2023

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα βιβλία που ξεχώρισαν το 2023 στην αλυσίδα καταστημάτων Public. Θα βρεις ολόκληρη την λίστα εδώ.