Ο Βοτανικός Κήπος της Σταυρούπολης

Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης είναι μια όαση πρασίνου μέσα στην καρδιά του αστικού μπετόν. Ένα ησυχαστήριο μέσα στη φασαρία της πόλης, ένα κόσμημα υπερτοπικού ενδιαφέροντος. Αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Δήμο Παύλου Μελά, αλλά και ευρύτερα, αφού στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν μόνο 10 ολοκληρωμένοι Βοτανικοί Κήποι.

Πού βρίσκεται ο Βοτανικός Κήπος της Σταυρούπολης;

Είναι ένας αστικός Βοτανικός Κήπος πέντε στρεμμάτων που περικλείεται από τις οδούς Κ. Κωνσταντινίδη, Ολύμπου, Περικλέους και φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή 1.000 και πλέον φυτών. Η συνολική περιοχή έκτασης είκοσι επτά στρεμμάτων ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί υπάρχουν παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι, αμφιθέατρο που αποτελούν συμπληρωματικούς χώρους του Βοτανικού Κήπου.

Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2002 επί Δημαρχίας Σπύρου Μπαρούτα. Η δημιουργία του είχε ξεκινήσει από το 1996. Σχεδιάστηκε από τη Γεωπόνο Αθηνά Χατζηαθανασιάδου και τον Αρχιτέκτονα Γιάννη Μήρτσιο, υλοποιήθηκε από το τμήμα πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Σταυρούπολης και συνεχίζει να συντηρείται από το τμήμα πρασίνου και με πόρους αποκλειστικά του Δήμου Παύλου Μελά.

Στα 20 χρόνια λειτουργίας του, έχουν ξεναγηθεί χιλιάδες μαθητές, περιβαλλοντικές ομάδες, σύλλογοι και άτομα κάθε ηλικίας, αποκομίζοντας βασικές γνώσεις για τον κόσμο των φυτών. Ο Βοτανικός Κήπος, ένας περιφραγμένος χώρος στην Άνω Ηλιούπολη του Δήμου Παύλου Μελά, οργανώνεται εσωτερικά από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί τα φυτά από κοντά και να έχει πρόσβαση σε ειδικούς χώρους. Περιλαμβάνει βραχόκηπους, τριανταφυλλεώνα, συλλογές κωνοφόρων, όπως κέδρους, έλατα, κυπαρίσσια, πεύκα, αγρωστώδη, βολβώδη και εποχιακά φυτά, κάκτους και παχύφυτα, φοινικοειδή και μεσογειακά φυτά. Στο κέντρο δεσπόζει το ρομαντικό κιόσκι με ποικιλίες αναρριχώμενων φυτών και το θερμοκήπιο που φιλοξενεί τροπικά, υποτροπικά, επίφυτα, υδροχαρή και σαρκοφάγα φυτά.

Βοτανικός κήπος Σταυρούπολης info

Υπεύθυνη του Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης είναι η Γεωπόνος – Αρχιτέκτονας τοπίου Φάνια Περσάκη.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2310 600717 και 6946502434
Email: botanic.gard@pavlosmelas.gr , fania@persakis.com

Ο Βοτανικός είναι ανοιχτός για το κοινό τις καθημερινές, Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 9.00 π.μ. – 13.30 και την Παρασκευή 9.00 π.μ. – 13.00.

Οι Σχολικές ομάδες γίνονται δεκτές κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Διεύθυνση – Πρόσβαση: Ο Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στη διεύθυνση Οδός Περικλέους 9Α Σταυρούπολη.

Η πρόσβαση γίνεται με τους εξής τρόπους:
➢κατεβαίνοντας από περιφερειακή την οδό Μακρυγιάννη στο ύψος της Πλατείας Ελευθερίας κατευθυνόμαστε δεξιά στο πάρκο Σόλωνος
➢από την οδό Λαγκαδά, στρίβουμε στην Καραολή & Δημητρίου (έδρα του Δημαρχείου) και στην συνέχεια επιλέγουμε την Κ. Κωνσταντινίδη (οδός πάνω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου) και οδηγούμαστε στον Βοτανικό Κήπο.
➢με το λεωφορείο επιλέγοντας τη γραμμή 34 (Άνω Ηλιούπολη – Αριστοτέλους) του ΟΑΣΘ και τη στάση με το όνομα «Βοτανικός Κήπος».

charasynd
charasyndhttp://thesstips.gr
Introvert, foodie, and traveler. Born and raised in Thessaloniki, Greece. Thesstips is my personal blog where I post whatever I find beautiful and interesting.

Δες επιπλέον

Σχόλια

Advertismentspot_img

Most Popular

Discover more from Thesstips

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading