Wish (2023) : κριτική ταινίας

Πριν από δέκα χρόνια, σε μια περίοδο όπου τα animation έργα της Disney και της Pixar δεν ήταν ακριβώς ανεπιτυχή, αλλά εντελώς αδιάφορα, το Frozen άλλαξε τα δεδομένα. Κέρδισε Όσκαρ, δημιούργησε τον ύμνο “Let it go”, είχε έσοδα $1,45 δισεκατομμυρίων, οδήγησε σε επιτυχημένο μιούζικαλ στο Broadway και έδειξε στη Disney πώς να ανανεώσει την κριτικά κριθείσα αφήγηση της πριγκίπισσας αντί να την απορρίψει πλήρως. Το Wish φτιάχτηκε από την Disney, για να αποτελέσει τον διάδοχό του. Και έμεινε με την ευχή…

10 χρόνια μετά λοιπόν, η Disney επέστρεψε με ένα σενάριο γραμμένο από την Jennifer Lee του Frozen. Αλλά το Wish δείχνει λιγότερο σαν το νέο Frozen και περισσότερο σαν ένα off-brand αντίγραφο, αισθητικά υποδεέστερο, περιορισμένο από ένα σχεδόν άνεμπνευστο και αδύναμο σενάριο και το χειρότερο; Πάσχει από έλλειψη μαγείας.

Η υπόθεση του Wish

Η Asha είναι μια 17χρονη κοπέλα που ζει στο βασίλειο της Rosas, όπου ο βασιλιάς Magnifico φυλάει και εκπληρώνει τις ευχές των πολιτών. Η Asha θέλει να γίνει η μαθητευόμενη του βασιλιά, για να κάνει πραγματικότητα την ευχή του παππού της, ο οποίος έχει γενέθλια. Όμως, όταν πάει στο παλάτι, ανακαλύπτει ότι ο βασιλιάς είναι ένας κακός μάγος, που χρησιμοποιεί τις ευχές των ανθρώπων για να αυξήσει την εξουσία και τον πλούτο του. Η Asha δεν τα παρατάει και κάνει μια ευχή τόσο ισχυρή, που προσελκύει μια μαγική δύναμη – ένα ζωντανό αστέρι που έχει πέσει από τον ουρανό. Μαζί, η Asha και το αστέρι προσπαθούν να αντισταθούν στον Magnifico και να σώσουν την Rosas από την τυραννία του.

Η ταινία Wish προσπάθησε να αποτελέσει φόρο τιμής στα κλασικά της Disney, με πολλές αναφορές μάλιστα σε κλασικές ταινίες όπως ο Peter Pan, η Mary Poppins και ο Bambi. Διαθέτει εντυπωσιακά γραφικά, που συνδυάζουν τα CGI με τεχνικές που μοιάζουν πιο χειροποίητες, και όμορφα τραγούδια, που μεταφέρουν το μήνυμα της ελπίδας και της φαντασίας.

Αλλά…

Ωστόσο, η ταινία Wish δεν είναι χωρίς ελαττώματα. Το κύριο ελλάτωμά της είναι ότι πρόκειται για μια αρκετά προβλέψιμη ταινία, που δεν διαθέτει πρωτοτυπία και βάθος χαρακτήρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην συγκινεί και να ξεχνιέται εύκολα. Φυσικά, συνεχίζει το multiculti αφήγημα που προωθεί έντονα η Disney σε όλες τις πρόσφατες ταινίες της. Κάποιοι κριτικοί και θεατές έχουν χαρακτηρίσει την ταινία ως μια επιθετική προπαγάνδα της Disney, που προσπαθεί να πείσει το κοινό ότι χρειάζεται να ευχηθεί σε αστέρια της Disney για να είναι ευτυχισμένο. Προσωπικά δεν πρόσεξα κάτι τέτοιο. Συνοψίζοντας, η ταινία Wish της Disney είναι μια ταινία, που θα αρέσει στα παιδιά, αλλά δεν θα καταφέρει να συγκινήσει ή να εκπλήξει τους πιο απαιτητικούς θεατές.

Το Wish στην Ελλάδα

Η ταινία Wish κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στις 23 Νοεμβρίου 2023 και συγκέντρωσε 1,335,018 ευρώ από τα εισιτήρια που έκοψε. Στην Αμερική συγκέντρωσε 63,395,364 δολάρια, ενώ ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες κινουμένων σχεδίων του 2023, με συνολικά 233,614,172 δολάρια εισπράξεις παγκοσμίως.

Στην ελληνική έκδοση, η Asha είναι η Ελένη Φουρέιρα, ο Magnifico είναι ο Σάκης Ρουβάς, ο Valentino είναι ο Κώστας Μαρτάκης, η Amaya είναι η Μαρία Σολωμού, ο Sabino είναι ο Πέτρος Φιλιππίδης, η Sakina είναι η Μαρία Κορινθίου, η Dahlia είναι η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Gabo είναι ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Simon είναι ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο Safi είναι ο Στέλιος Κρητικός, ο Dario είναι ο Θανάσης Βισκαδουράκης και ο Hal είναι ο Μάριος Αθανασίου.

Στην αγγλική έκδοση, η Asha είναι η Ariana DeBose, ο Magnifico είναι ο Chris Pine, ο Valentino είναι ο Alan Tudyk, η Amaya είναι η Angelique Cabral, ο Sabino είναι ο Victor Garber, η Sakina είναι η Natasha Rothwell, η Dahlia είναι η Jennifer Kumiyama, ο Gabo είναι ο Harvey Guillén, ο Simon είναι ο Evan Peters, ο Safi είναι ο Ramy Youssef, ο Dario είναι ο Jon Rudnitsky και ο Hal είναι ο Niko Vargas.

charasynd
charasyndhttp://thesstips.gr
Introvert, foodie, and traveler. Born and raised in Thessaloniki, Greece. Thesstips is my personal blog where I post whatever I find beautiful and interesting.

Δες επιπλέον

Σχόλια

Advertismentspot_img

Most Popular

Discover more from Thesstips

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading