• Home
  • Ιστορία
  • «Μαγεμένες» τα κλεμμένα αγάλματα της Θεσσαλονίκης

«Μαγεμένες» τα κλεμμένα αγάλματα της Θεσσαλονίκης

Αγάλματα Μαγεμένες

Τέσσερα αμφίπλευρα αγάλματα με την ονομασία Incantadas αποτελούν τα ελγίνεια της Θεσσαλονίκης. Τέσσερα αγάλματα που βρέθηκαν από την συλλογή Γάλλου ιδιώτη, στα εργαστήρια του Λούβρου. Τέσσερα αγάλματα άρρηκτα συνδεδεμένα με το ιστορικό παρελθόν της πόλης. Αυτή είναι η ιστορία των Μαγεμένων, των κλεμμένων αγαλμάτων της Θεσσαλονίκης.

Επιστολή του Εμανουέλ Μιλέρ στην σύζυγό του (10.10.1864)

«Βιάζομαι να σου στείλω την καλή, μεγάλη είδηση. Ο Σουλτάνος, μέσω του Μεγάλου Βεζύρη, του Φουάντ Πασά, μου έδωσε την άδεια να αποκολλήσω και να μεταφέρω στη Γαλλία οκτώ αγάλματα της Σαλονίκης, που ήθελα τόσο πολύ, αλλά ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να εξάπτεται και να δυσανασχετεί. Είναι έξαλλοι που θα πάρω αυτά τα αγάλματα, τα οποία έχουν υποστεί τόσες φθορές». Και έτσι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση του ταξιδιού χωρίς επιστροφή προς την Γαλλία, για τα αγάλματα των Μαγεμένων…

Ακολούθησε η αποκόλληση και μεταφορά τους στις 4 Νοεμβρίου του 1864. Οι «Incantadas». 4 αμφίπλευρα αγάλματα φορτώθηκαν στο μεταγωγικό πλοίο «La Truite» και μεταφέρθηκαν στη Γαλλία. Η αφαίρεσή τους ήταν η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη κλοπή, με την άδεια των τότε οθωμανικών αρχών.

Η ιστορία των Μαγεμένων

Αρχικά το μνημείο το είχαν ανεγείρει οι Ρωμαίοι για να στολίσουν τη νότια είσοδο στο Forum. Τα αγάλματα τελικά όμως βρέθηκαν ενσωματωμένα στην είσοδο του σπιτιού του πλούσιου εβραίου υφασματέμπορου Λιάτσι Αρδίτη, στη συνοικία Rogos, στη βόρεια πλευρά της Εγνατίας, από την Παναγία Χαλκέων ως την περιοχή των λουτρών «Παράδεισος».Στοά των Ειδώλων την αποκαλούσαν οι Θεσσαλονικείς και Μαγεμένες οι Ισπανοεβραίοι Σεφαραδίτες. Τα αγάλματα απεικονίζουν τις μορφές της Μαινάδας, του Διονύσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, ενός εκ των Διόσκουρων, της Αύρας και της Νίκης.

Πού βρίσκονται σήμερα οι Μαγεμένες;

Σήμερα τα αυθεντικά αγάλματα βρίσκονται στα εργαστήριά του Λούβρου και δεν είναι επισκέψιμα. Μπορείτα να τα δείτε βέβαια στην ιστοσελίδα του μουσείου.  Στην Θεσσαλονίκη και στην μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, φιλοξενούνται οι απεικονίσεις δύο Ισπανών καλλιτεχνών από την Γρανάδα, των μορφών των αγαλμάτων σε πραγματικές διαστάσεις. Από τον Αύγουστο του 2017 όμως, τα αντίγραφα των τεσσάρων αμφίπλευρων αγαλμάτων τοποθετήθηκαν στη νέα προσωρινή θέση τους, αυτήν τη φορά στην προστατευτική σκιά της βόρειας εισόδου του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Εδώ θα βρεις βιβλία για το ιστορικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης σε μοναδικά web offers.