Οι Ομπρέλες της Θεσσαλονίκης πρωταγωνιστούν στο Instagram

Το 1997 η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Την ίδια χρονιά υποδέχτηκε στην παραλία της μπροστά από το Makedonia Palace τις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου. Σήμερα οι Ομπρέλες δεσπόζουν στην ξύλινη εξέδρα με τα συντριβάνια και αποτελούν ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία της πόλης στο Instagram.

Από την Βενετία στην Θεσσαλονίκη

Το δημιούργημα του Ζογγολόπουλου είχε καταφέρει να αποσπάσει το θαυμασμό όσων είχαν επισκεφθεί την Μπιενάλε της Βενετίας. Μια στατική συστοιχία από αιωρούμενες διάτρητες ομπρέλες που αέρινα στηρίζονταν σε διαγώνιους άξονες, είχαν τοποθετηθεί κατόπιν ειδικής αδείας μπροστά στην είσοδο της Μπιενάλε, πάνω σε πλωτή εξέδρα, τη χρονιά που εορταζόταν η εκατονταετηρίδα του θεσμού. Στη Θεσσαλονίκη οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου τοποθετήθηκαν και πάλι κοντά στη θάλασσα, σε ένα σημείο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ορίζοντα και τον ανοιχτό ουρανό.

Οι σκέψεις του ίδιου του Ζογγολόπουλου για τις Ομπρέλες

Η προετοιμασία για τη γιορτή της Θεσσαλονίκης σαν Πολιτιστική Πρωτεύουσα είχε αρχίσει, και σκέφτηκα να προτείνω το έργο που μόλις είχε γυρίσει από τη Βενετία. Η ιδέα έγινε δεκτή, και έπειτα από έρευνα τοποθετήθηκε στη γνωστή Νέα Παραλία, στο μισό περίπου της διαδρομής της, κοντά στη θάλασσα. Με την τοποθέτηση αυτή το έργο προβάλλεται στον ανοιχτό ουρανό και η κατακόρυφη κατασκευή του συνθέτει έντονα με την μεγάλη οριζόντια γραμμή της θάλασσας και την έντονη γραφή των συνθετικών του στοιχείων στο κενό. […]

Υπάρχει πάντα σε έναν καλλιτέχνη, για το έργο που κάνει, αν το αγαπάει, ένα όραμα. Να το δει τοποθετημένο στη θέση που επιθυμεί. Το έργο έχει πάντα την ανάγκη του δικού του ζωτικού χώρου. Δεν μπορεί να επιζήσει οπουδήποτε. Η πρώτη φάση του ζωτικού χώρου για τις «Ομπρέλες» ήταν η Μπιενάλε της Βενετίας, όπου το έβαλα μέσα στη θάλασσα και πραγματικά εκεί «έζησε» και είχε μια απήχηση. Εδώ, στη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ καλύτερα. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Φταίει ο μεγάλος ορίζοντας, οι προοπτικές, αυτό το αυστηρό πλακόστρωτο της παραλίας; Υπάρχει ένα στίγμα που με ενδιέφερε πάρα πολύ και μ’ άρεσε πάρα πολύ.

Χιλιάδες φωτογραφίες στο Instagram

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο hashtag #thessaloniki θα βρεις κανείς χιλιάδες φωτογραφίες με φόντο τις Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου. Το ίδιο θα συμβεί και αν αναζητήσει κανείς το διάσημο αυτό τοπόσημο στις τοποθεσίες. Θα παρατηρήσει δε κανείς πως οι Ομπρέλες ειναι καταχωρημένες με διαφορετικές ονομασίες. Το σίγουρο είναι πάντως πως μαζί με τον Λευκό Πύργο αποτελούν ένα από τα πιο διάσημα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Εδώ θα βρεις βιβλία για το ιστορικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης σε μοναδικά web offers.

charasynd
charasyndhttp://thesstips.gr
Introvert, foodie, and traveler. Born and raised in Thessaloniki, Greece. Thesstips is my personal blog where I post whatever I find beautiful and interesting.

Δες επιπλέον

Σχόλια

Advertismentspot_img

Most Popular

Discover more from Thesstips

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading