Προχωρά η αξιοποίηση των πρώην στάβλων Παπάφη

Στάβλοι Παπάφη

Στην επόμενη φάση περνά το έργο της αξιοποίησης των πρώην στάβλων Παπάφη. Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου ήρθε μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών.

«Η Τούμπα αλλά και η Θεσσαλονίκη αποκτούν ένα νέο σημείο αναφοράς. Μια στέγη κοινωνικής φροντίδας και πολιτισμού», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Είναι ένα μεγάλο έργο, για το οποίο τρέξαμε, εξασφαλίσαμε τους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πλέον, μπαίνει στην τελική ευθεία. Ένα αναξιοποίητο -για χρόνια- σημείο θα μετατραπεί σε έναν ζωντανό πολυχώρο με πράσινο, κοινωνικές, αθλητικές και πολιτιστικές δομές. Στόχος μας είναι να αξιοποιούμε κάθε τετραγωνικό δημοτικής περιουσίας προς όφελος των κατοίκων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης μέσα από εμβληματικές παρεμβάσεις» τόνισε ο ίδιος.

Ειδικός χώρος για το αρχείο της προσφυγικής Τούμπας

Σε μια έκταση 4.775 τ.μ, στον χώρο που κάποτε στέγαζε τα ιππήλατα κάρα του δήμου, δημιουργούμε ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα. Αυτό θα στεγάσει μεγάλο αριθμό κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα σχέδια περιλαμβάνουν βρεφονηπιακό σταθμό, ξενώνα φιλοξενίας και κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων. Παράλληλα, κοινοτικά ιατρεία, κλειστό δημοτικό γυμναστήριο και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων. Επιπλέον, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου θα αποκτήσουμε δημοτική βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και ειδικό χώρο για το αρχείο της προσφυγικής Τούμπας. Οι πρώην στάβλοι της Παπάφη θα είναι ένας τόπος δροσιάς και αναψυχής. Θα διαθέτουν υπαίθριους, κοινόχρηστους χώρους πρασίνου με προσβασιμότητα για όλους και παιδική χαρά, φυτεμένα δώματα. Τέλος, στο υπόγειο θα υπάρχει χώρος στάθμευσης 53 θέσεων.

Το νέο αυτό κτιριακό συγκρότημα στο οικοδομικό τετράγωνο Παπάφη – Αλοννήσου – Μυκόνου – Άνδρου – Σιδηροκάστρου θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή. Θα αποτελέσει πόλο έλξης με τον σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα. Το έργο πληροί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και ικανοποιεί στοιχεία όπως η ανάδειξη της ταυτότητας και της αναγνωρισιμότητας του κτιρίου, η προσβασιμότητα, η εξωστρέφεια του κτιρίου και η οικειοποίησή του από τους χρήστες και τους κατοίκους της περιοχής.