• Home
  • Tips
  • Ψάχνεις το καλύτερο Αρμενοβίλ; Το βρήκα για εσένα!

Ψάχνεις το καλύτερο Αρμενοβίλ; Το βρήκα για εσένα!

Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, τα γλυκά όμως ναι. Και ένα από τα γλυκά που με κάνουν ευτυχισμένη είναι το Αρμενοβίλ. Δεν το φτιάχνουν όλα τα ζαχαροπλαστεία, αλλά σε αυτό μέρος το φτιάχνουν τέλεια! Δοκίμασε το Αρμενοβίλ του ζαχαροπλατείου Καραγιάννης και μην ψάξεις αλλού. Ίσως αυτό το Αρμενοβίλ να είναι το καλύτερο στην Θεσσαλονίκη.

Τί είναι το Αρμενοβίλ;

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι για το πώς έφτασε το Αρμενοβίλ στην Θεσσαλονίκη. Κάποιοι λένε ότι ήρθε εδώ με τους Γάλλους της στρατιάς της Ανατολής κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλοι με τους Αρμένιους που βρήκαν καταφύγιο στην Θεσσαλονίκη, μετά τον διωγμό τους από την πατρίδα τους. Κανείς δεν ξέρει να πει σίγουρα το πώς βρέθηκε εδώ, αλλά και οι δύο αυτές ιστορίες εξηγούν το γιατί το γλυκό αυτό συναντάται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Ειδικά στην Θεσσαλονίκη το Αρμενοβίλ υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά φτιάχνεται σε λίγα ζαχαροπλαστεία. Πώς όμως φτιάχνεται το Αρμενοβίλ;

Το Αρμενοβίλ είναι ένα παγωμένο γλύκισμα, σαν παγωτό (για την ακρίβεια λέγεται σεμιφρέντο) Φτιάχνεται με κρέμα, μπεζέδες, καβουρντισμένα αμύγδαλα και κομματάκια σοκολάτας. Το μίγμα φορμάρεται συνήθως σε σχήμα κορμού. Έπειτα, παγώνει στην κατάψυξη και στη συνέχεια ξεφορμάρεται και γαρνίρεται με καραμελωμένα αμύγδαλα, σος σοκολάτας και μπεζέδες. Σε κάποια ζαχαροπλαστεία μπορεί να τα βρει κανείς και σε γεύση παγωτού.

Αρμενοβίλ από το ζαχαροπλαστείο Καραγιάννης

Ανακάλυψα το ζαχαροπλαστείο Καραγιάννης τυχαία στο Instagram. Λίγες ημέρες μετά το επισκέφτηκα, για να δοκιμάσω φυσικά το Αρμενοβίλ του. Το ζαχαροπλαστείο Καραγιάννης δεν έχει βιτρίνα σε κεντρικό δρόμο, ούτε μοντέρνα διακόσμηση. Δεν είναι από τα μαγαζιά που σου τραβάνε το μάτι, αλλά στην τελική όλοι ξέρουμε πως αυτό που έχει σημασία είναι το τί γίνεται στο παρασκευαστήριο. Ο χώρος ήταν πεντακάθαρος και ο ιδιοκτήτης ευγενέστατος. Μου εξήγησε αμέσως πώς φτιάχνεται στο Αρμενοβίλ, καθώς και το ποιες γεύσεις διαθέτει (ναι, υπάρχουν και γεύσεις). Εκτός από το κλασικό αρμενοβίλ, υπάρχει και το σοκολατένιο. Επίσης, σε σεμιφρέντο υπάρχουν οι γεύσεις black forest, cheesecake, tiramisu και gianduja! Επέλεξα το κλασικό και το black forest και πήρα και σος σοκολάτα για να προσθέσω, μιας και δεν είχα κυλιστεί ήδη αρκετά στην αμαρτία.

Το συμπέρασμα της δοκιμής; Ολόφρεσκο, γευστικό και ισορροπημένο. Τραγανά κομμάτια μπεζέ και καραμελωμένοι ξηροί καρποί δένουν άψογα με την δροσερή κρέμα. Και ναι, αν προσθέσεις και την σοκολάτα τότε όλα πάνε σε άλλο επίπεδο. Το ατομικό Αρμενοβίλ φτάνει και περισσεύει για ένα άτομο, αλλά θα σου πρότεινα να πάρεις περισσότερα κομμάτια και να τα κρατήσεις στην κατάψυξη. Για μια ώρα ανάγκης βρε παιδί μου.

Πού θα το βρεις;

Το ζαχαροπλαστείο Καραγιάννης βρίσκεται στην οδό Ευζώνων 50, κοντά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Επίσης, θα το βρεις στο Facebook και στην πλατφόρμα της Efood για online παραγγελίες.