• Home
  • Tips
  • Η Ράια και ο τελευταίος δράκος (2021): κριτική ταινίας

Η Ράια και ο τελευταίος δράκος (2021): κριτική ταινίας

Το «Η Ράια και ο Τελευταίος Δράκος» των Walt Disney Animation Studios ταξιδεύει στον φανταστικό κόσμο της Κουμάντρα, όπου για πολύ καιρό άνθρωποι και δράκοι ζούσαν αρμονικά. Αλλά όταν το κακό απειλεί τον τόπο, οι δράκοι αυτοθυσιάζονται για να σώσουν την ανθρωπότητα. Τώρα, 500 χρόνια μετά, το ίδιο κακό επιστρέφει. Η Ράια, πρέπει να εντοπίσει τον τελευταίο, θρυλικό δράκο για να ενώσει τον διχασμένο τόπο και τον λαό του. 

Πώς προέκυψε ο κόσμος της ταινίας;

Η ιστορία μας λοιπόν εκτυλίσσεται σε ένα μακρινό, μυθικό παρελθόν, στη φανταστική Kumandra. Εκεί ζουν πέντε φυλές, καθεμία από τις οποίες έχει τη δική της κουλτούρα και τα δικά της χαρακτηριστικά. Όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι, πρόθεσή τους ήταν να «παντρέψουν» πολιτιστικά στοιχεία από τους λαούς της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ασίας. Μετά από μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο θα βρείτε εκατοντάδες σχόλια που για ακόμα μια φορά κατηγορούν την Disney για διακρίσεις, εμπορευματοποίηση, λάθος ιστορικές και πολιτισμικές αναφορές κλπ. Τα ίδια έχουν συμβεί στο παρελθόν και με την Μοάνα, την Ποκαχόντας ή ακόμα ακόμα τον δικό μας Ηρακλή. Οι ταινίες της Disney όμως δεν αποτελούν ντοκιμαντέρ, ούτε ανθρωπολογικές μελέτες. Ας χαλαρώσουμε λίγο και ας δούμε με τι έχουμε να κάνουμε.

Επιτυχία εν μέσω πανδημίας

Η αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας ήταν η 25η Νοεμβρίου 2020. Φυσικά λόγω της πανδημίας και το κλείσιμο των κινηματογράφων, τα σχέδια άλλαξαν. Έτσι, η Ράια κυκλοφόρησε ταυτόχρονα στις αίθουσες και στο Disney+ στις 5 Μαρτίου 2021, συγκεντρώνοντας 30 εκατ. παγκοσμίως και θετικές κριτικές. Στο cast συμμετέχουν μεγάλα ονόματα Ασιατικής καταγωγής, που σίγουρα έχετε δει, αλλά σίγουρα δεν ξέρετε τα ονόματά τους.

Το ηθικό δίδαγμα της ταινίας

Πάμε τώρα στα σημαντικά. Συμφωνώ με την επιλογή της Disney να κάνει focus στο female empowerment. Επίσης, πάντα μου άρεσαν τα κρυφά και φανερά μηνύματα και ηθικά διδάγματα. Σε αυτήν την ταινία σκοπός της Raya είναι να μας διδάξει πως η διαφορετικότητα κάνει τον κόσμο μας ομορφότερο και πλουσιότερο και δεν πρέπει να γεννά τον φόβο. Πως με τον φόβο μόνο η καταστροφή μπορεί να έρθει, ενώ με την αγάπη και την κατανόηση όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση θα μπορούσαμε να πούμε πως η διάσπαση της συλλογικότητας που υπήρχε στην Κουμάντρα είναι αποτέλεσμα των ανισοτήτων και του φόβου που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στις 5 φυλές, λόγω της αποκλειστικότητας του δικαιώματος φύλαξης της Πέτρας των Δράκων. Όταν οι φυλές απομακρύνθηκαν μεταξύ τους και έγιναν ξένες, τότε γεννήθηκε ο φόβος για τον Άλλο.

Raya and her nemesis, Namaari, face off amid the snowy mountains of Spine. Featuring Kelly Marie Tran as the voice of Raya and Gemma Chan as the voice of Namaari, Walt Disney Animation Studios’ “Raya and the Last Dragon” will be in theaters and on Disney+ with Premier Access on March 5, 2021. © 2021 Disney. All Rights Reserved.

Θάψε το σενάριο…

Για ακόμα μια φορά η Disney ακολουθεί την αγαπημένη της συνταγή για…αποτυχία. Άπειρη δουλειά και προσοχή σε ήχο και εικόνα (άρτιο αποτέλεσμα) και ξεπέταγμα του σεναρίου. Αμέτρητα κλισέ, προβλέψιμη εξέλιξη, αδύναμη ιστορία, αδιάφοροι χαρακτήρες. Ο υπέροχος σχεδιασμός της εξωτερικής εμφάνισης των χαρακτήρων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ρηχή προσέγγιση του χτισίματος των προσωπικοτήτων και των ιστοριών τους. Επομένως δύσκολα μπορείς να δεθείς μαζί τους και γενικά να αναπτύξεις οποιουδήποτε είδους συναίσθημα γι’αυτούς ή με αυτούς. Είναι δε εξαιρετικά κουραστικό να προσπαθείς να προκαλέσεις το γέλιο με το ζόρι καθόλη την διάρκεια της ταινίας. Οι μετρημένες σκηνές δράσεις είναι πολύ καλά δουλεμένες και από τις ελάχιστες που αξίζουν στην ταινία, η οποία δεν θα μνημονευθεί από κανέναν στο μέλλον.

Η Ράια και ο τελευταίος δράκος – Να την δω;

Γιατί να δεις την ταινία «Η Ράια και ο τελευταίος δράκος»; Γιατί δεν υπάρχει καμιά άλλη σημαντική κυκλοφορία αυτό το διάστημα. Μην την δεις γιατί υπάρχουν πριγκίπισσες της Disney όπως η Μοάνα και η Elsa που είναι κλάσεις καλύτερες στο motivation, και γιατί υπάρχει ο Po και το Kung fu Panda για να μας χαρίσει όσα η Raya δεν μπορεί.