Το ναυάγιο του υποβρυχίου Floreal βρέθηκε στον Θερμαϊκό

Το γαλλικό υποβρύχιο FLOREAL, το οποίο βυθίστηκε κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο στον Θερμαϊκό Κόλπο το 1918, εντοπίστηκε από την ομάδα υποβρυχίων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη σε βάθος 98 μέτρων στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Υποβρύχιο FLOREAL, το καμάρι του γαλλικού ναυτικού

Το FLOREAL ανήκε στην κλάση υποβρυχίων Pluviose του Γαλλικού Ναυτικού. Αυτή η κλάση ήταν η πρώτη υποβρυχίων με πολεμικές δυνατότητες που μπήκε σε μαζική ναυπήγηση (1907-1910). Το FLOREAL καθελκύστηκε στις 18 Απριλίου 1907 στο Χερβούργο (Cherbourg). Σχεδιασμένο από τον καινοτόμο Γάλλο μηχανικό Maxime Laubeuf, ήταν ένα αξιόπλοο και αξιόμαχο υποβρύχιο για την εποχή του.

Γιατί βρέθηκε στον Θερμαϊκό κόλπο;

Με την έναρξη του πολέμου το FLOREAL εντάχθηκε στις γαλλικές μοίρες της Μάγχης, με κύρια αποστολή την ανθυποβρυχιακή περιπολία. Οι ανάγκες του πολέμου το έφεραν στη Μεσόγειο και τη Θεσσαλονίκη την άνοιξη του 1918, όταν η συνθηκολόγηση της Ρωσίας άφηνε ασαφή την τύχη του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και υπήρξε ο κίνδυνος εξόδου του στη Μεσόγειο υπό γερμανική διοίκηση.

Τα ξημερώματα της 2/8/1918, το FLOREAL με τη συνοδεία του αντιτορπιλικού BALLISTE απέπλευσε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Πάτρα. Ο καιρός ήταν καθαρός και η ορατότητα καλή. Το αντιτορπιλικό βρίσκονταν 400 μέτρα πίσω από το υποβρύχιο. Την ίδια ώρα στον Θερμαϊκό εισέπλεε το βρετανικό φορτηγό ατμόπλοιο MAGDA με τη συνοδεία του επίτακτου πλοίου νηοψίας HMS HAZEL. Το MAGDA βρίσκονταν μπροστά, ενώ το HMS HAZEL ακολουθούσε εκτελώντας συνεχές ζικ-ζακ (ελίγδην) σαν απαραίτητο ανθυποβρυχιακό αντίμετρο. Στις 01:30 κι ενώ βρίσκονταν πρύμνηθεν και αριστερά από το MAGDA, το HMS HAZEL εντόπισε τη σιλουέτα του μικρού υποβρυχίου πρώραθεν και δεξιά του σε απόσταση 100 μέτρων. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη κι ένα λεπτό αργότερα το HMS HAZEL εμβόλισε το FLOREAL. Το BALISTE έσπευσε αμέσως σε βοήθεια του χτυπημένου υποβρυχίου και προσπάθησε να το ρυμουλκήσει πίσω στη Θεσσαλονίκη. Η εισροή ύδατος στο υποβρύχιο ήταν μεγάλης έκτασης κι έτσι κρίθηκε προτιμότερο να κατευθυνθούν προς την πλησιέστερη ακτή της Χαλκιδικής. Παρόλες τις προσπάθειες όμως το υποβρύχιο τελικά βυθίστηκε στις 03:25, στο Θερμαϊκό Κόλπο αφού πρώτα εγκαταλείφθηκε επιτυχώς από όλο του το πλήρωμα.

106 χρόνια μετά

Σήμερα το κουφάρι του γαλλικού υποβρυχίου βρίσκεται στα ανοικτά του Θερμαϊκού κόλπου. Σύμφωνα με τον Κ. Θωκταρίδη το ναυάγιο είναι ατόφιο και διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση. «Ηταν σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος τη στιγμής της βύθισης του, το 1918».

Δες φωτογραφίες του ναυαγίου στο άρθρο της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

charasynd
charasyndhttp://thesstips.gr
Introvert, foodie, and traveler. Born and raised in Thessaloniki, Greece. Thesstips is my personal blog where I post whatever I find beautiful and interesting.

Δες επιπλέον

Σχόλια

Advertismentspot_img

Most Popular

Discover more from Thesstips

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading