• Home
  • Ταξίδια
  • Στο βιβλιοπωλείο Lello, όπου «γεννήθηκε» ο Χάρι Πότερ

Στο βιβλιοπωλείο Lello, όπου «γεννήθηκε» ο Χάρι Πότερ

βιβλιοπωλείο Lello

Καλωσορίσατε στον πανέμορφο βιβλιοπωλείο Lello στο Πόρτο. Ένα μέρος που μοιάζει με τη μαγική βιβλιοθήκη του Χόγκουαρτς. Κι όμως, αυτό το συγκλονιστικό βιβλιοπωλείο αποτέλεσε έμπνευση για την J.K. Rowling ώστε να δημιουργήσει τον μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ. Καθώς περπατάτε μέσα στο Lello, θα νιώσετε σαν να μπαίνετε στο ίδιο το μυθιστόρημα. Το Lello είναι ένας κόσμος μαγείας και όνειρο ζωής για τους βιβλιόφιλους ανά τον κόσμο.

Μια ιστορία αιώνων

Χτισμένο το 1881 από τους αδελφούς José και António Lello, το βιβλιοπωλείο διαθέτει μια μια μοναδική πρόσοψη, που μοιάζει με κάστρο. Στο εσωτερικό του δεσπόζει μία επιβλητική ξύλινη σκάλα, που ταξιδεύει προς τον ουρανό. Κατασκευασμένη από λαμπερό ξύλο και διακοσμημένη με λεπτομερή ανάγλυφα, η σκάλα αποτελεί ένα έργο τέχνης από μόνη της. Αμέτρητοι είναι οι επισκέπτες που την ανεβοκατεβαίνουν, όπως οι μικροί μάγοι του Χόγκουαρντς.

Το εσωτερικό της βιβλιοθήκης είναι φανταστικό. Με ψηλά ταβάνια, ατελείωτες βιβλιοθήκες και ξυλόγλυπτα έργα σε κάθε στροφή. Το υπέροχο βιτρό που υπάρχει στην οροφή, επιτρέπει το ζεστό φως του Ήλιου να πέσει επάνω στις σειρές των βιβλίων που κοσμούν τις βιβλιοθήκες.

Ένα βήμα πριν την χρεκοπία

Μετά το 2000, όταν και κυκλοφόρησε η σειρά μυθιστορημάτων Χάρι Πότερ, χιλιάδες ήταν οι θαυμαστές που κατέκλυσαν το Lello. Κι όμως, το βιβλιοπωλείο έφτασε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, καθώς σχεδόν κανένας δεν αγόραζε βιβλία. Τους αρκούσαν οι φωτογραφίες και τα βίντεο εντός του βιβλιοπωλείου. Ευτυχώς, ένα δαιμόνιο μυαλό πρότεινε το εξής. Κάθε επισκέπτης θα πληρώνει εισιτήριο, το ποσό του οποίου αποτελεί έκπτωση με κάθε αγορά βιβλίου. Όπερ και εγένετο! Κι έτσι το Lello όχι μόνο διατήρησε τους επισκέπτες του, αλλά κατάφερε να πουλάει πάνω από 1200 βιβλία την ημέρα.

Και η J.K. Rowling;

Είναι γνωστό ότι η Αγγλίδα συγγραφέας εργάστηκε για χρόνια ως καθηγήτρια αγγλικών στην Πορτογαλία. Κατά την διάρκεια της παραμονής της εκεί, «έκλεψε» πολλά στοιχεία από τόπους και ανθρώπους. Για παράδειγμα ο χαρακτήρας Σαλαζάρ Σλίθεριν έχει το όνομα του δικτάτορα της Πορτογαλίας Σαλαζάρ. Οι στολές των μικρών μάγων ήταν αιώνες πριν κουλ ανάμεσα στους φοιτητές της Πορτογαλίας (τις φοράνε μέχρι και σήμερα). Τέλος, η βιβλιοθήκη του Χόγκουαρντς μοιάζει εξαιρετικά με το εσωτερικό του βιβλιοπωλείου Lello. Τυχαίο; Πάντως το Lello διατηρεί ένα δωμάτιο αφιερωμένο στην σειρά του Χάρι Πότερ με ειδικές εκδόσεις και αναμνηστικά, που φυσικά μπορείτε να αγοράσετε.

Τι να αγοράσω από το βιβλιοπωλείο Lello;

Προφανώς μία από τις ειδικές εκδόσεις των βιβλίων του Χάρι Πότερ. Είναι κρίμα να πας στην πηγή και να μην πιεις νερό. Εκτός των βιβλίων του μικρού μάγου στο Lello θα βρεις δεκάδες κλασικά βιβλία στην πορτογαλική και αγγλική γλώσσα σε ειδική έκδοση. Δηλαδή με ειδικό σκληρό εξώφυλλο, που αναφέρει το όνομα του Lello και το κάνει αυτόματα συλλεκτικό. Ο εθνικός συγγραφέας της Πορτογαλιας Φερνάντο Πεσόα έχει την τιμητική του, αλλά θα σου πρότεινα να αναζητήσεις το εξής βιβλίο. Os Lusiadas (1572) του Λουίς Δε Καμόες. Οι Λουσιάδες αποτελούν το εθνικό έπος της Πορτογαλίας, κάτι αντίστοιχο με τα δικά μας Ομηρικά έπη. Το θέμα του αφηγείται το ιστορικό ταξίδι του Πορτογάλου θαλασσοπόρου Βάσκο ντα Γκάμα προς την Ινδία με τον περίπλου του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας στα τέλη του 15ου αιώνα. Γραμμένο σε στίχους, αποτελεί έναν εθνικό θυσαυρό για τους Πορτογάλους.

Travel tip για το Lello

Για να δεις το βιβλιοπωλείο Lello χωρίς να περιμενέις ατελείωτες ώρες στην ουρά, σου προτείνω να κάνεις το εξής. Αυτό που ισχύει γενικά για την Πορτογαλία είναι ότι έχει περισσότερους επισκέπτες το καλοκαίρι. Επομένως, μία επίσκεψη την άνοιξη ή το φθινόπωρο είναι πολύ πιο ευχάριστη. Ασχέτως εποχής, η ιδανική ώρα για να δεις το Lello είναι το μεσημέρι. Μετά τις 13:00 και έως τις 15:00, που είναι η ώρα του φαγητού, η κίνηση πέφτει. Έτσι, έχοντας κλείσει online το εισιτήριό σου, θα μπεις στο βιβλιοπωλείο Lello και θα το δεις πιο άνετα.

Βιβλιοπωλείο Lello στο Porto

Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται όλο και περισσότερο από οθόνες και ψηφιακές αποσπάσεις, το βιβλιοπωλείο Lello είναι ένας φάρος ελπίδας για τους βιβλιόφιλους σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε, όπως λέει και η ίδια η J.K. Rowling, “Πιστεύω πως κάτι πολύ μαγικό μπορεί να συμβεί όταν διαβάζεις ένα καλό βιβλίο.” Και πού καλύτερα να ζήσετε αυτήν τη μαγεία από τον μαγικό χώρο του Lello;

Κλείσε το εισιτήριό σου για το Lello.

Discover more from Thesstips

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading