Οι φάροι της Ελλάδας ανοίγουν τις πόρτες τους με ελεύθερη είσοδο

Την Κυριακή 20 Αυγούστου, οι πόρτες των φάρων ανοίγουν για τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Οι 29 φάροι της χώρας ανοίγουν τις πύλες τους για το κοινό, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία επίσκεψης στην Παγκόσμια Ημέρα Φάρων. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τις γεμάτες μυστήριο και μαγεία ιστορίες τους.

Οι φάροι ανοίγουν από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00 με ελεύθερη είσοδο. Μεταξύ των φάρων που θα είναι ανοικτοί είναι οι φάροι σε Αγ. Νικόλαο Κέας, Ακρωτήρι Θήρας, Αρκίτσα Φθιώτιδας, Μουδάρι Κυθήρων, Βρυσάκι Λαυρίου, Γερόγομπο Κεφαλονιάς, Γουρούνι Σκοπέλου, Δρέπανο Χανίων, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Καστρί Οθωνών και πολλοί άλλοι.

Η ιστορία του Φάρου του Θερμαϊκού

Ένας από τους φάρους που ξεχωρίζει είναι ο φάρος του Μεγάλου Έμβολου του Θερμαϊκού κόλπου (1864), έργο της Γαλλικής Εταιρείας Φάρων. Διαθέτει ύψος πύργου 10,5 μέτρα και εστιακό ύψος 32 μέτρα. Θα τον βρείτε στον Δήμο Θερμαϊκού, στην άκρη της Ναυτικής Βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης. Ο φάρος αυτός, σε συνεργασία με τον Ραδιοφάρο στην απέναντι πλευρά του Θερμαικού, έχει υπηρετήσει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια της πλοήγησης.

Ο Μεγάλος Έμβολος ενσωματώθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13. Σταδιακά αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις και αλλαγές. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετατράπηκε σε πολυβολείο από τους Γερμανούς, λόγω της στρατηγικής του θέσης. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η λειτουργία του σταμάτησε.

Ωστόσο, με την προσπάθεια αναστήλωσης που πραγματοποιήθηκε από τη γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων, σε συνεργασία με την 4η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, το ΑΠΘ μέσω του προγράμματος “EC-PHAROS” και τον Δήμο Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, ο φάρος του Αγγελοχωρίου ξανακτίστηκε και αναβίωσε.

Οι Μηχανιώτες επέδειξαν αφοσίωση στον φάρο τους, με σκοπό να τον αναδείξουν ως ένα επισκέψιμο και ζωντανό μνημείο. Ο χώρος του φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και εικαστικές εκθέσεις, εντάσσοντας το μνημείο στην καθημερινή μας ζωή. Ο φάρος του Αγγελοχωρίου είναι ένα σύμβολο της ιστορίας του τόπου και μια ανανεωμένη πηγή περηφάνιας για την κοινότητα. Μετά από 30 χρόνια σιωπής, το φως του θα λάμψει ξανά, φωτίζοντας τόσο τη θάλασσα όσο και τον πολιτισμό μας.

Φάρος Αγγελοχωρίου, Μηχανιώνα 570 04, Ελλάδα.

charasynd
charasyndhttp://thesstips.gr
Introvert, foodie, and traveler. Born and raised in Thessaloniki, Greece. Thesstips is my personal blog where I post whatever I find beautiful and interesting.

Δες επιπλέον

Σχόλια

Advertismentspot_img

Most Popular

Discover more from Thesstips

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading