Χιονάτη, το παλιότερο παιχνιδάδικο της Θεσσαλονίκης

Εμείς που μεγαλώσαμε στην Θεσσαλονίκη, έχουμε συνδέσει την Χιονάτη με τις μεγάλες γιορτές. Όταν φορώντας τα καλά μας περνούσαμε μπροστά από την βιτρίνα της και έλαμπαν τα μάτια μας από την διακόσμησή της. Όταν δε μπαίναμε μέσα, η χαρά μας δεν μπορούσε να περιγραφεί. Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και σήμερα. Το παιχνιδάδικο της Χιονάτης αποτελεί μέρος της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και κομμάτι της παιδικής μας ηλικίας.

Παιχνιδάδικο Χιονάτη από το 1946 στην Θεσσαλονίκη

Η ιστορία της Χιονάτης ξεκινά το 1946 στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Ένας μικρός χώρος γεμάτος παιχνίδια και πολλά χαμόγελα. Οι επιλογές λίγες και ποιοτικές, κυρίως μεγάλες κούκλες και αυτοκινητάκια, σβούρες και άλλα παραδοσιακά παιχνίδια. Και άλλα όμως προστέθηκαν σταδιακά και ο χώρος πια δεν έφτανε. Έτσι, η Χιονάτη μεγάλωσε και έχει την εικόνα που ξέρουμε σήμερα στην Ίωνος Δραγούμη. Η βιτρίνα της χαρακτηριστική, γεμάτη πάντα από παιχνίδια για κορίτσια και αγόρια. Οι φιγούρες ζώων και οι μεγάλες κούκλες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να πλημμυρίζουν την είσοδο, με τα παιδιά πάντα να κολλάνε μπροστά της. Και όπως παλιά, έτσι και σήμερα ζητάνε να μπούνε μέσα για να δούνε τα παιχνίδια.

Συνεχίζοντας την παράδοση στο παιχνίδι

Σήμερα η Χιονάτη αποτελεί το παλαιότερο παιχνιδάδικο της Θεσσαλονίκης και το δεύτερο παλαιότερο της χώρας. Συνεχίζει να γεμίζει την μεγάλη βιτρίνα της με κλασικά παιχνίδια, σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, αλλά και πιο σύγχρονα. Έτσι, οι κούκλες μωρά συνυπάρχουν με την Barbie, τα άγρια ζώα με τα Playmobil, τα λούτρινα με τα κουκλόσπιτα και τα πυροσβεστικά οχήματα.

Πριν μπεις στην είσοδο, θα περάσεις από τον έλεγχο της τεράστιας φιγούρας Playmobil που φιγουράρει σε αρκετές φωτογραφίες στο Instagram. Βγάλε κι εσύ μια selife. Ένα ζεστό χαμόγελο και μια καλημέρα από το προσωπικό αξίζει για κάθε επισκέπτη και θα το έχεις κι εσύ. Η προσωπική σχέση με τον κάθε επισκέπτη ήταν και είναι αυτό που κάνει την Χιονάτη να ξεχωρίζει. Και έτσι θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα παιχνίδια, για τα παιδιά, για το κέντρο, για την πόλη.

Αμέτρητα παιχνίδια σε δύο ορόφους

Στο ισόγειο θα βρεις τα αγαπημένα παιχνίδια της Χιονάτης. Φιγούρες άγριων ζώων, χαρακτήρων της Disney, υπερηρώων και δεινοσαύρων. Μαζί τους και τα λούτρινα ζώα, από την σειρά της National Geographic και όχι μόνο. Οι μεγάλες κούκλες που όλα τα μικρά κορίτσια αγάπησαν, με μπούκλες και ροδαλά μάγουλα. Καροτσάκια για μωρά, κουκλόσπιτα και σερβίτσια για τσάι.

Για τα αγόρια η διασκέδαση ξεκινά από την σκάλα, που οδηγεί στον επάνω όροφο. Περιπολικά, αυτοκίνητα, πυροσβεστικά, η νταλίκα από το Cars, το batmobile και Nerf. Και φυσικά Playmobil, επιτραπέζια και φιγούρες Ninjago. Lego, κατασκευές, ελικόπτερα και αεροπλάνα.

Πώς να διαλέξουν οι μικροί όταν δεν μπορούν να επιλέξουν καν οι μεγάλοι; Οι επιλογές αμέτρητρες και οι προτιμήσεις διαφέρουν, υπάρχει όμως πάντα κάτι για όλους. Δεν είναι όμως το παιχνίδι από μόνο του που κάνει την διαφορά. Είναι οι θύμησες που ξυπνούν όταν επισκέπτεσαι την Χιονάτη και η αφήγηση που κάνεις στους μικρότερους με τις επισκέψεις σου εκεί όταν ήσουν μικρός. Αυτές οι ιστορίες δημιουργούν δεσμούς και συναισθήματα, που δεν μπορούν να γεννηθούν αλλού. Είναι που οι άνθρωποι της Χιονάτης είναι μέρος της ζωής σου με τον τρόπο τους, κι αυτό δεν αλλάζει για όλα τα παιχνίδια του κόσμου.

Παιχνιδάδικο Χιονάτη

Θα βρεις το παιχνιδάδικο Χιονάτη στην Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στην οδό Ίωνος Δραγούμη 14, αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Καθημερινά η Χιονάτη ανεβάζει προστάσεις παιχνιδιών στο Facebook και στο Instagram.

charasynd
charasyndhttp://thesstips.gr
Introvert, foodie, and traveler. Born and raised in Thessaloniki, Greece. Thesstips is my personal blog where I post whatever I find beautiful and interesting.

Δες επιπλέον

Σχόλια

Advertismentspot_img

Most Popular

Discover more from Thesstips

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading